sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kiovan kana

Yksi klassisista tavoista tehdä kanaa on Kiovan kana. Tässä sekä resepti että kiva tarina miten Kiovan kana on saanut nimensä. Tarina on kopioitu Jyväbroilerisivustolta.

Kiovan eli kievin kana tunnetaan myös nimellä kiovalaiset kotletit ja kotlety po-kijevski. Kuten monien tunnettujen ruokalajien kohdalla tämänkin alkuperästä väännetään kättä eri maiden välillä. Ruokahistorioitsijat kertovat, että jo 1700-luvulla ranskalainen keittiö oli Pietarissa niin suosittua, että keisarinna Elisabeth lähetti kymmenittäin kokkejaan Pariisiin opiskelemaan gastronomian saloja. Eräs heistä palasi nykyistä Kiovan kanaa muistuttavan cotelettes de volaille -reseptin kanssa. Otti aikaa yhden vallankumouksen ja kahden maailmansodan verran ennen kuin annoksesta tuli maailmankuulu, kun sitä 1947 tarjottiin Kiovassa kunnianosoituksena Berliinistä saapuvalle ukrainan delegaatiolle.

Toisen version mukaan Kiovan kana on puhtaasti venäläinen aikaansaannos, jonka juuret juontavat vuonna 1902 Pietarissa painettuun keittokirjaan. Ilmeisesti annos olisi keksitty moskovalaisella porvarisklubilla 1900-luvun alussa, ja nimetty Kiovan kanaksi kuuluisan moskovalaisen hotelli ukrainan mukaan.

Kolmas versio tarinasta on, että juuri hotelli ukrainan kokit ovat herkun takana. Oli todellinen tarina mikä hyvänsä, on Kiovan kana maailmankuulu gastronominen saavutus ja kuuluu jokaisen itseään arvostavan herkkusuun repertuaariin.


Kiovan kana

4 kpl maustamatonta broilerin fileetä

öljyä paistamiseen sekä voita

maustevoi:

100 g voita

2 sitruunan kuorta raastettuna

2 rkl persiljaa

0,5 tl rakuunaa

1 valkosipulinkynsi puristettuna

mustapippuria myllystä

suolaa

leivitys:

1 dl vehnäjauhoja, johon sekoitetaan 1 tl suolaa ja 0,5 tl mustapippuria

2 kananmunaa +  1 rkl vettä

1,5 dl korppujauhoja

Tee ensin maustevoi. Pehmitä voi ja sekoita siihen kahden sitruunan raastetut kuoret, hienonnetut yrtit ja mausteet. Tarkista maku. Muotoile voi leivinpaperiin ja pane pakastimeen kovettumaan.

Työnnä veitsi fileiden paksummasta päästä sisään ja viillä lihaan pieni tasku tai 2 pientä taskua. Täytä filee maustevoilla.

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon vesi. Pane toiseen kulhoon vehnäjauho mausteineen ja kolmanteen korppujauhot. Pyöräytä fileet vuorollaan vehnäjauhoissa, kananmunaseoksessa ja korppujauhoissa. Jätä kuivahtamaan leivinpaperin päälle.

Esilämmitä uuni 200 °c:een.
Kuumenna paistinpannu. Paista fileisiin kaunis väri öljyssä. Lisää voi ja kääntele fileitä hetki pannussa. Nosta fileet uunivuokaan ja loppukypsennä uunissa n. 15 min.

Tarjoile perunamuusin ja herneiden kera.


2 kommenttia:

  1. Oooo! Mikä blogi! Liityin just lukijaksesi! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hienoa! Tervetuloa uusi lukija :)
      Minulla on myös facebook-sivut blogilla ja sitä kautta saa aina päivitykset mitä postaan blogiin. Blogi löytyy myös Pinterestistä :)
      Facebookissa on nyt jäsenkampanja menossa eli kun saan 100 tykääjää sivuille, arvon kaikkien tykkääjien kesken jotain kivaa joka liitty mökkiin ja mökkiruokaan... Vielä on vähän matkaa arvontaan...

      Poista