lauantai 31. tammikuuta 2015

Valmistautumista paastoon

Ruokablogini muuttuu nyt viikon ajaksi ruoattomaksi blogiksi. Kysyin Mökkiruokaa-blogin Facebook-sivuilla haluaako lukijat kuulla paastosta kokemuksia ja koska sain pari myönteistä vastausta ja muutaman peukun, tulkitsin sen niin, että paasto kiinnostaa.

Tästä tulee nyt 7 päivän paastopäiväkirja minun omista kokemuksista ja tuntemuksista. Tarkoitus ei ole kertoa kaikkea mahdollista teoriaa miksi pitäisi paastota ja mitä paasto aiheuttaa ihmiselle. Aiheesta löytyy paljonkin luettavaa ja hyviä vinkkejä. Olen paastonnut ennenkin ja kokenut sen hyväksi tavaksi puhdistautua näin alkuvuodesta kaikesta kuonasta mitä sisälle on kertynyt ja päästä eroon väsymyksestä ja raskaasta olosta. Viime vuonna en paastonnut kun sairastin koko tammikuun kuumeista ripulia Intiantuliaisena, mutta edellisinä vuosina olen pitänyt omaa paastoa, joka ei ole ollut aivan oikeaoppinen mutta tehokas yhtäkaikki.

Paaston hyviä puolia on vatsan hyvinvointi ja suoliston puhdistuminen. Kärsin melkein aina jonkin asteisista vatsaongelmista, mm. turvotuksesta, vatsakivuista ja närästyksestä. Paastossa vatsa ja suolisto saavat rauhoittua ja kerätä voimia taas käsittelemään kaikkea epämääräistä ruokaa, jota sinne normaalisti mätän – joskus enemmän ja joskus vähemmän. Samoin iho tulee kuulaammaksi ja tuntuu kuin hiuksetkin voisivat paremmin, kun kuona-aineet ovat poistuneet. Myös henkinen olo kohenee ja tuntuu kevyeltä. Itse asiassa olo on paaston loppupuolella niin hyvä, että monesti on vaikea lopettaa paastoa ja palata kiinteään ruokaan.

Tietysti paastossa on alussa myös huonoja puolia. Alussa on nälkä ja maha murisee – voi olla vaikea tottua siihen, että ei syö mitään. Tämä riippuu siitä kuinka säännöllinen syöjä on ollut. Jos on tottunut aamiainen-lounas-päivällinen-iltapala-rytmiin, niin varmasti on nälkä ja heikottaa. Itse olen huono syömään aamusta ja päivällä – enemmän iltasyöppö, joten pitkä tauko ruokien välillä on minulle normaalia. Sitä kautta näläntunnetta on helpompi sietää. Nälän lisäksi tulee vilu. Kun energiataso on alhaalla, paleltaa. Vaikka olisi kuinka paljon päällä, niin kädet ovat kylmät ja viluttaa. Yöllä pitää laittaa sukat tai varpaat jäätyy. Vilun lisäksi tulee toisena paastopäivänä päänsärky, joka liittyy siihen että kuona-aineet lähtevät liikkeelle. Jos on taipumusta migreeniin, voi päänsärky olla kovakin ja kestää tauotta toisen tai jopa kolmannen päivän. Tähän tietysti auttaa suolihuuhtelut, joilla kuona-aineiden poistumista nopeutetaan.

Kuulostaako siltä, että ei kiitos! Paaston ikävät puolet haittaavat vain paaston alussa ja jokainen kokee ne eri tavalla – kuitenkin loppupeleissä paastossa on niin paljon hyviä puolia, että paastolle kannattaa ryhtyä.

Mistä sitten lähdetään liikkeelle?

Viikko ennen paastoa aletaan keventämään ruokavaliota.

1. pienennä ruoka-annoksia, jotta vatsa alkaa supistumaan eikä vaadi niin isoa annosta ruokaa.

2. jätä kaikki nautintoaineet pois; alkoholi, kahvi, kokikset, tee, ym.

3. vähennä sokeria ja hiilihydraatteja

4. lisää kasvisten osuutta ruuassa ja lopeta viljat

5. lopeta lihansyönti

6. lisää vedenjuontia – sinun pitäisi juoda 1,5-2 litraa päivässä (iso kannu vettä esille ja seuraa sen tyhjentymistä)

7. hanki paastoon tarvittavia asioita valmiiksi

Itse aloitin paastoon valmistautumisen pitkin tätä viikkoa. Ensimmäinen asia oli 2 litran vesikannun ottaminen esille. Olen huono juomaan ja vettä menee tosi vähän päivän mittaan. Nyt valutin joka aamu kylmää vettä 2 litraa kannuun ja laitoin lasin viereen ja aina kun menin keittiöön kaadoin lasin vettä ja join sen. Kannun tyhjenemisestä pystyin seuraamaan kuinka paljon vettä meni päivässä. Paastossa kaikki nesteet, niin vedet kuin mehutkin, juodaan huoneenlämpöisinä, joten nyt oli hyvä aika tottua huoneenlämpöiseen veteen.

Toinen asia oli ruokavalion keventäminen. Tällä viikolla olen syönyt salaatteja ja olen jättänyt viljat pois loppuviikosta kokonaan. Viikolla en ole syönyt enää muroja, mysliä tai puuroa aamulla vaan jogurttia tai mehua. Loppuviikosta en ole syönyt enää edes leipäpalaa salaatin kanssa. Jo viikon olen vähän tottunut näläntunteeseen ja pienempiin annoksiin.

Kolmas asia on ollut valmistautuminen. Olen ostanut tarvikkeita, kuten suolihuuhtelupussin, Cyrana-uutetta, suolatonta kasvisliemikuutiota ja mehujen raaka-aineita. Cynaran karvasaineet tehostavat ruoansulatusnesteiden eritystä. Se tasaa kolesterolia ja edistää aineenvaihduntaa tukemalla maksan toimintaa. Maku on aika karvas, joten olen sitäkin tiputellut vesilasiin ja totutellut sen makuun.

2 päivää ennen paastoa

Mittaa kahtena paastoa edeltävänä iltana yhteen vesilasilliseen ruokalusikallinen pellavan siemeniä ja toiseen silputtua kuivattua luumua. Nauti pellavansiemenet ja luumut liotusvesineen aamulla tyhjään vatsaan, niillä saat vatsan toimimaan. Ennen paaston alkua suoli on hyvä saada mahdollisimman tyhjäksi.


1 päivä ennen paastoa – tänään

Tänään olen nauttinut enää pelkkää nestepitoista ruokaa. Aamulla puristin 2 appelsiinin mehut ja sekoitin niiden joukkoon 1 annoksen Herbalifen proteiinijauhetta, sitä join pikku hiljaa koko päivän. Lounaaksi ostin jogurttijuoman, jota join vähitellen. Lisäksi olen juonut vettä aina kun maha murisee tai tulee nälän tunne. Luentojen välissä join yhden automaattikaakaon maidolla.

Paastoa edeltävänä iltana suoli huuhdellaan suolihuuhtelupussin avulla. Tämä iltapuuha on vielä edessä ja sitten olen valmis!

Paasto voi alkaa!

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä Satu! Mielenkiintoista seurata paastoasi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna! Tässä sitä istutaan huovan kanssa kun palelee ja vettä on mennyt melkein se 2 litraa, mutta innolla odotan huomista virallista aloitusta vaikka tänään jo olin pelkällä nesteellä.

    VastaaPoista
  3. Moi!
    Voi vitsit, mua hirvittäis toi päänsärky... Jos en saa aamulla kahvia, se alkaa siitä sit heti. Palelu ei haittaa, mulla nää kuumat aallot on niin rasittavia, että pieni palelu ei haittaa. Mikä on suolihuuhtelupussi?
    Hellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi paastoon pitää valmistautua viikko jättämällä pois kahvit ja teet ja alkoholit,ym. Sitäkin voi tehdä vaiheittain vähentämällä. Päänsärky paastossa johtuu kuona-aineista ja sitä voi hillitä juurikin tuolla suolihuuhtelulla. Eli suolihuuhtelupussi on sellainen valmis tukeva, muovinen pussi, jossa on letku ja letkun päässä "suulake". Käytin nyt pölyimurikieltä kun en keksinyt miten kuvata sitä. Iltaisin pussiin laitetaan litran verran ruumiinlämpöistä vettä ja suulake työnnetään pyllyyn ja vesi valutetaan sisään. Kun vesi sitten tulee pois, niin samalla se tuo suolesta kuonaa, joka jos jää suoleen paaston aikana aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä sekä muita ikäviä oireita. Ei suolihuuhtelu ole pakollista (olen joskus ollut paastolla ilman sitä), mutta vaikka se on epämukavaa, niin se kyllä auttaa.

      Poista