lauantai 24. tammikuuta 2015

Suolainen kurpitsa-vuohenjuustopiiras

Osallistun tammikuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on piiras tai piirakka, suolainen tai makea. Olen tehnyt kurpitsapiirakan eli makean pumpkin pie:n, joka on aivan ihana – ja hyvää muulloinkin kuin Halloween-juhlan aikaan. Viikolla kun tein kurpitsa-vuohenjuustosalaattia, mieleeni juolahti, että miltähän maistuisi suolainen kurpitsapiirakka – ja senhän voisi maustaa vielä vuohenjuustolla ja pinjansiemenillä. Kuulostaa hyvältä, joten ei muuta kuin reseptiä kehittämään. Tässä on resepti ja tulos näyttää aika hyvältä…


Ja...hmmm... maistuu myös!


Kurpitsa-vuohenjuustopiiras
Paahdetut kurpitsat

I,5 kg kurpitsaa

Pohja

150 g voita

2 dl Emmental-raaste (100 g)

2 dl vehnäjauhoja
Pohjan aineet
1 dl graham-jauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl maustettu ruokakerma, esim. yrtit tai Creme Bonjour Cuisine valkosipuli-yrtti

Täyte

5 dl kurpitsasosetta

2 rkl omenaviinietikkaa

0,5 tl timjamia

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

ripaus muskottipähkinää

4 munaa

1,5 dl maustettu ruokakerma, esim. yrtit tai Creme Bonjour Cuisine 2 dl valkosipuli-yrtti

Päälle

200g vuohenjuustoa

0,5 dl pinjansiemeniä


Soseutin koko täytteen blenderillä
Kypsennä ensin kurpitsa. Leikkaa kurpitsa lohkoihin, koverra lusikalla (tai jäätelökauhalla) siemenet ja rihmat roskiin sekä laita kurpitsan palat paistonkestävään vuokaan.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia ja alenna lämpö 180 ja kypsennä vielä toinen 30 minuuttia. Tarkista tikulla tai haarukalla että kurpitsanlohkot ovat pehmeät. Kypsennysaika riippuu palojen paksuudesta. Anna jäähtyä hetki.

Koverra veitsellä tai lusikalla kurpitsan sisus irti kuorista ja soseuta kurpitsa. 1,5 kilosta raakaa kurpitsaa tulee noin 5 dl sosetta.

Voit myös tehdä tämän vaiheen mikrolla. Katso ohje tästä.

Tee piirakan pohja sillä aikaa, kun kurpitsa kypsyy. Sekoita pehmeään voihin juustoraaste, yhdistetyt kuivat aineet ja ruokakerma.
Painele taikina reilusti ylös seinille...

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat juoksevalla rasvalla. Painele taikina vuoan (26–28 cm) pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Tee täyte. Sekoita valmiiseen kurpitsasoseeseen mausteet. Sekoita munat ja kerma keskenään ja lisää kurpitsasoseeseen.
...jotta täyte ei valu
Kaada täyte vuokaan ja paista piiras uunin alimmalla tasolla 175–180 asteessa noin 45 min.

Ota uunista ja asettele vuohenjuusto viipaleina pinnalle. Ripottele pinjansiemenet päälle. Paista vielä 15 minuuttia.


Irrota piiras vuoasta vasta hieman jäähtyneenä. Tarjoile iltapalana tai pääruokana esim. salaatin kera.

Kun olet paistanut 45 minuuttia...

lisää juustot ja siemenet ruskettumaan pinnalle

Valmis piiras on muhkea ja ruokaisa...

Tarjoa vaikka vihersalaatin kera.

4 kommenttia:

  1. Nam, ihanan kuulloinen täyte! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Voin sanoa, että piiraasta tuli varsin onnistunut. Söimme sitä eilen lounaaksi ja hyvin jaksoi pienellä palalla iltaan asti... ja maku on erinomainen. Pelkäsin, että se on liian lähellä makeaa kurpitsapiirakkaa, mutta ei ollut. Tätä täytyy tehdä toistekin :)

    VastaaPoista
  3. Todella hyvää, laitan vuohenjuuston päälle vähän hunajaa 10 min uuniin ja vasta sitten Pinja siemenet 10 minuutiksi uuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos ideasta! Hunaja sopii hyvin vuohenjuustoon ja pinjansiemeniin. Täytyy kokeilla myös tätä. Nyt on juuri hyvä kurpitsa-aika :)

      Poista