keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Raparperi-mansikkatiramisu

Mikä olisikaan mukavampi jälkiruoka Juhannuksen aikaan kuin Raparperitiramisu? Nyt kun raparperit ovat parhaimmillaan, voi keksiä erilaisia variaatioita rapsakoista varsista. Piirakoita on tullut tehtyä ja viikonloppuna leivoin raparperipullia. Jälkiruokana olen yleensä tehnyt Raparperi-Britan, paitsi tänä vuonna, kun kehittelin viimevuoden mansikkasoseesta ja tuoreista raparpereista jotain aivan uutta.

Tykkään tiramisusta, mutta siinä on vain yksi paha ongelma – en tykkää kahvista, joten en oikeastaan koskaan syö tiramisua. Kuitenkin pehmeä, kermainen ja suussasulava tiramisu olisi oikein hyvää jälkiruoka – ilman kahvia! Nyt ajattelin ensin tehdä pelkällä raparperilla tiramisun, mutta koska hyvää mansikkasosetta on vielä viime kesältä pakkasessa ja koska talosta löytyy tujaus mansikkalikööriä, niin siitä lähdin kehittelemään aidon tiramisun voittajaa….


Raparperi-mansikkatiramisu

Raparperihillo:

n. 450 g raparperia (3 pitkää, mutta ohutta vartta)

1,5 - 2 dl sokeria (osa voi olla hillosokeria)

(1/2 dl vettä)

lisäksi 200 g mansikkasosetta

(loraus mansikkalikööriä)

Mascarponevaahto:

500 g mascarponea

4 dl kuohukermaa (laktoositon)

1 dl sokeria

vuokaan: 200–300 g tiramisukeksejä (Savoiardikeksit) määrä riippuu vuoan koosta

Tee ensin raparperihillo:

Kuori ja leikkaa raparperit paloiksi. Sekoita raparperi, sokeri ja vesi kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta kattila lämmöltä ja anna jäähtyä.

Tee Mascarponevaahto:

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa kevyesti tasaiseksi seokseksi.

Sekoita raparperihillo ja mansikkasose yhteen. Mausta lorauksella mansikkalikööriä tai muuta likööriä, jos haluat.

Peitä syvä vuoka tiramisukekseillä. Lusikoi raparperimansikkakerros seuraavaksi keksien päälle, ja peitä reilulla kerroksella mascarponevaahtoa. Tee näin muutama kerros, mutta niin että mascarponekerros jää päällimmäiseksi. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli ennen tarjoilua.

Koristele tuoreilla mansikoilla ja mintunlehdillä ennen tarjoilua.

Lado kekseistä kerros...

lisää kerros hilloa ja sitten vaahto...

koristele kesän ensimmäisillä kotimaisilla  mansikoilla... ja mintunlehdillä  (jos on)
Keksit + hillo + vaahto - kerrokset näkyvät hyvin lasivuoassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti