sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Gluteeniton raparperi-kookoskakku

Kaunis sunnuntaipäivä ja olemme menossa vierailemaan Bengtin veljen luo. Tarkoitus on istua iltaa ja ruokailla. Halusin viedä tuliaiseksi oman lempiraparperireseptini, mutta tällä kertaa gluteenittomana versiona. Eli resepti on pohjimmiltaan sama mitä olen aiemminkin tehnyt, mutta vaihdoin vehnäjauhojen tilalle Urtekramin gluteenittoman Yleisleivontamix-jauhon. Jauhoissa on psyllium valmiina, mutta siitä huolimatta lisäsin 1 tl psylliumia ja vähän ksantaania, koska taikina on aika hötöinen vehnäjauhoillakin, joten en halunnut siitä liian murenevaa. Raparperi on juuri nyt rapeaa ja maukasta – siitä on aivan pakko käyttää leivonnassa ennen kuin se menettää alkukesän herkullisuutensa. Ja kookos on mukava pari raikkaalle raparperille. Kookosta voi käyttää vuoan jauhottamiseen ja kakun päälle koristeeksi. Ja kaiken kruunaa itsetehty, helppo ja nopea vaniljakastike.


Gluteeniton raparperi-kookoskakku

200 g voita tai margariinia

2 dl sokeria

3 munaa

1 dl kookoshiutaleita

1 dl perunajauhoja

2 dl Urtekram Gluteeniton Luomu Yleisleivontamix

1 tl leivinjauhe

3 tl vaniljasokeria

1 tl psylliumia

0,5 tl ksantaania

1 dl kermaa tai maitoa

5 dl raparperinpaloja

Pinnalle ja vuokaan: kookoshiutaleita

Anna psylliumin turvota maidossa

Alkuvalmistelut:

Anna rasvan lämmetä huoneenlämmössä, jotta se pehmenee vatkattavaksi.

Laita psyllium turpoamaan 0,5 dl maitoa/kermaa. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Voitele irtopohjavuoka tai laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperiarkki ja voitele vain reunat. Jauhota kookoshiutaleilla.

Kuori ja pilko noin 3 raparperinvartta. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.


Kakun teko:

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää turvonnut psyllium ja jauhoseos taikinaan sekä loput maidosta tai kermasta.

Vinkki: lisää munat yksitellen niin että lisäät samaan aikaan 1 tl jauhoja. Jauhon lisäys munien lisäämisen yhteydessä sitoo taikinaa, niin että se ei juoksetu, kun munia lisätään.

Kaada puolet taikinasta vuokaan ja levitä päälle raparperinpalat. Kaada niiden päälle loput taikinasta. Ripottele kakunpinnalle kookoshiutaleita.

Kypsennä 175 asteessa noin 45 min.

Kokonaisvalmistusaika on noin 10–15 min valmistukseen + 45 min paistoaika.






















Tee kakulle nopea ja helppo vaniljakastike sillä aikaa kun kakku on uunissa.

Helppo vaniljakastike /4 hengelle

4 dl maitoa

1 kananmuna

1 rkl perunajauhoja

3 rkl sokeria

2-3 tl vaniljasokeria (tai 1 tl aitoa vaniljajauhetta)

(1 dl vaahdotettua kermaa)

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.

Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!

Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta sormea. Lisää vaniljasokeri.

Valmistusaika noin 10–15 min.

Tätä perusohjetta voi tuunailla vaikka lisäämällä 1 dl vaahdotettu kermaa, jolloin kastikkeesta tulee kuohkeampi. Vaniljasokerin tilalla voi käyttää aitoa vaniljaa jauhettuna. Käytä sitä silloin puolet vähemmän, noin 1 tl. Maku on voimakkaampi ja vaniljaisempi.

Tarjoile raparperipiirakan tai – kakun kanssa.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti