keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Itsenäisyyspäivän sinivalkoinen kakku

Lähdin suunnittelemaan sinivalkoista itsenäisyyspäivän kakkua jo hyvissä ajoin – yli viikko sitten. Ajatus oli, että koko kakku olisi luotu tavallaan sinisistä ja valkoisista elementeistä. Pohjana on hopeakakku, joka tehdään vain valkuaisista, joten se on vaalea kakku – siis lähes "valkoinen" kakkupohja. No ei ihan, mutta ajatus oli hyvä.

Kakun täyte on mustikkamousse, joka vaikka ei olekaan sininen, niin on kotimainen ja heijastelee sinistä - ainakin ajatuksen tasolla.

Kuorrutin kakun valkoisella rahkalla, jotta sininen peilikiille näyttäisi täysin siniseltä. Jostain syystä sininen väriaine vivahtaa vähän vihertävää – harmi – ensi kerralla eri väriainetta.

Koristeet ovat karpaloita, jotka on kuorrutettu pölysokerilla valkoiseksi. Ikävä puoli marjoissa on, että kun ne sulavat, niin punainen väri puskee läpi valkoisen kuorrutteen. Myös varpu, jonka sokeroin valkoiseksi ei ihan ole niin valkoinen kuin olisin tahtonut.

Vaikka värimaailma ei mennyt ihan kuin Strömsössä, niin makumaailma on tosi hyvä. Hopeakakku on mieto tausta mustikkamousselle, kiille oli kiva ja maistui paremmalle kuin luulisi. Ihan hyvä kakku tuli, ei paha kakku!



Itsenäisyyspäivän sinivalkoinen kakku

Valkoinen kakkupohja

6 valkuaista

2,25 dl sokeria

1,9 dl vehnäjauhoja

1 rkl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

75 g voita tai margariinia sulatettuna

vuokaan: mantelia rouhittuna tai kookoshiutaleita

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm) ja jauhota se hienolla mantelirouheella tai kookoshiutaleilla. Laita uuni lämpenemään.

Vatkaa valkuaiset ensin kovaksi vaahdoksi ja sekoita sitten sokeri vaahtoon. Lisää siivilän läpi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vanilja varovasti nostelleen. Lopuksi sekoita jäähtynyt rasva joukkoon. Kääntele varovasti lastalla, mutta älä sekoita niin että vaahto laskee.

Laita taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 30 min alaritilällä. Tarkista kypsyys tikulla.

Anna kakun jäähtyä 10 min. ennen kuin kumoat sen ritilälle tai lautaselle.

Kakun jäähtyessä, tee täyte.


Mustikkamoussetäyte

250 g mustikoita (tuoreita tai pakastettuja, mutta sulana)

2 dl vispikermaa

100 g maustettua rahkaa tai tuorejuustoa (esim. sitruuna, vanilja tai appelsiini)

2 rkl sokeria

n. ½ dl vaniljakreemijauhetta

Soseuta sulat mustikat. Vaahdota vispikerma. Lisää vaahtoon mustikkasose, rahka/tuorejuusto ja sokeri. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhetta sen verran, että täyte muuttuu sopivan paksuksi. Levitä täyte pohjan päälle. Täyte riittää yhteen kerrokseen. Anna hyytyä jokin aikaa ennen kuorruttamista.


Pohjakuorrute

2 dl maustettua rahkaa (vanilja, valkosuklaa, tms.)

Vispaa pikkuvispilällä tai haarukalla rahkaa niin että se pehmenee (riippuu valmistajasta)  ja levitä leveällä veitsellä tai lastalla rahkavaahto kakun päälle sileäksi kerrokseksi.

Laita kakku pakastimeen jäätymään. Kuorrute valutetaan jäätyneen kakun päälle.


Mirror Glaze eli peilikuorrute

8 liivatelehteä

150 g valkosuklaata

¾ dl vettä

2 dl Dansukker Taloussokeria

1 ¼ dl Dansukker Glukoosisiirappia

¾ dl kondensoitua maitoa

elintarvikeväriä (pasta, geeli tai nestemäinen)

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja nosta sivuun odottamaan.

Punnitse valkosuklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon.

Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Mittaa myös kondensoitu maito erilliseen astiaan odottamaan.

Kiehauta vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Lisää kondensoitu maito ja nosta seos pois liedeltä. Lisää liotetut liivatelehdet ja sekoita hyvin nuolijalla niin, että liivatelehdet liukenevat seokseen. Värjää seos elintarvikevärillä. Kaada kuuma seos valkosuklaan päälle. Sekoita kuorrute sauvasekoittimella tasaiseksi, varo kuitenkin ilmakuplien muodostumista.

Anna kuorrutteen jäähtyä 30-asteiseksi. Mikäli sinulla ei ole mittaria anna seoksen jäähtyä niin kauan, kunnes se tuntuu melkein viileältä käteen. Kuorrute on kaadettaessa paksua, mutta kuitenkin juoksevaa.

Laita jäinen kakku uuniritilän päälle glaseerausta varten. Uuniritilän alle voi laittaa esimerkiksi leivinpaperilla vuoratun pellin, johon ylimääräinen kuorrute saa valua.

Kun kuorrute on sopivan viileää, kaada se paksuna nauhana jäisen kakun päälle aloittaen keskeltä. Anna ylimääräisen kuorrutuksen valua pois ja nosta kakku tarjoiluvadille lastan avulla. Koristele ja siirrä kakku jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Vinkki: kakun alle on hyvä laittaa tukeva pahvilevy, jolla kakun liikuttelu on helpompaa. Mutta levyn pitää olla pienempi kuin kakku, jotta kun kiille valuu yli kakun reunojen, se ei stoppaa aluspahviin.




Sokeroidut lumikarpalot

karpaloita

tomusokeria

1 valkuainen

Valitse isoimmat ja kauneimmat karpalot. Huuhtele ne ja levitä talouspaperille. Painele kuivaksi hellästi toisella talouspaperilla.

Vatkaa valkuainen kevyeksi vaahdoksi. Sekoita karpalot vaahdon kanssa. Levitä sen jälkeen karpalot leivinpaperin päälle pellille, mutta ravistele ylimääräinen valkuainen pois. Jos valkuaista on liikaa, joudut sokeroimaan monta kerrosta ennen kuin marja on kuiva eikä tartu enää toisiin marjoihin kiinni. Seulo päälle lämmitettyä tomusokeria niin paljon, että karpalot peittyvät. Heiluta peltiä niin että karpalot sokeroituvat joka puolelta. Jos karpalot takertuvat kiinni, irrota varovasti lusikalla. Lisää sokeria ja ravistele peltiä taas, kunnes varmasti kaikki marjat ovat sokeroituneet.



Luminen oksa

Jos haluat koristaa kakun myös ”huurteisella” oksalla, niin poimi yksi puolukanvarpu, huuhtele ja kuivaa se. Sivele munanvalkuaista sen lehtiin ja varteen pullasudilla. Siivilöi tomusokeria varvun päälle kuten edellä karpaloiden päälle. Anna kuivahtaa ja nosta koriste kakun päälle yhdessä lumikarpaloiden.


Vinkki: varo tiputtamasta pölysokeria kakun kiilteelle kun asettelet marjoja ja varpua kakulle.


Huom: Ylimääräisen kuorrutuksen voi käyttää uudestaan esimerkiksi pienempään kakkuun tai vaikka leivosten koristeluun.

Mirror Glaze säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa. Kun haluat käyttää jähmettynyttä kuorrutetta uudestaan, sulata se varoen mikroaaltouunissa 10 sekunnin jaksoissa. Sekoita varovasti nuolijalla lämmitysjaksojen välissä, varo ilmakuplien muodostumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti