perjantai 30. maaliskuuta 2018

Fetatäytteiset lammaspyörykät kahdella tapaa

Lammaspyöryköitä on kiva tehdä, vaikka ei olisikaan pääsiäinen. Ennen pääsiäistä tein lammaspyöryköitä itsetehtyjen bataattiranskalaisten kanssa ja pitkänä perjantaina tein niitä vähän perinteisemmin pääsiäiseen sopivien lisukkeiden kanssa. Laitan molemmat ohjeet tähän, joten voit valita kumpi ohje kiinnostaa enemmän. Kumpaankin ohjeeseen käytin REKO:sta ostettua karitsanjauhelihaa, mutta ensimmäisen reseptin tein pelkästä lihasta ja pistin uuniin, mutta toiseen laitoin korppujauhoja ja paistoin ne pannulla. Koossa pysyminen oli molemmissa vähän hankalaa, mutta maku oli hyvä. Pelkkä jauheliha on ehkä hitusen enemmän lampainen, kun taas korppujauhoilla ei jauhelihaa kovin hyvin tunnistanut perinteisestä jauhelihasta.



Fetatäytteiset lammaspyörykät uunissa

500 g karitsan tai lampaan jauhelihaa

2 munaa

2 valkosipulinkynttä (hienonnettuna)

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

muutama timjamin oksa silputtuna

sisälle: fetakuutioita

käsiin: öljyä

Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

Tee taikina sekoittamalla kaikki aiheet kulhossa tasaiseksi massaksi. Öljyä kädet ja muotoile massasta munan kokoisia lammaspyöryköitä ja paina jokaisen sisälle fetakuutio.

Lado ne leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.







Bataattiranskalaiset

2 bataattia

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 rkl maissitärkkelystä (esimerkiksi Maizena)

3 rkl oliiviöljyä

lisäksi: 2 litran uudelleensuljettava pakastuspussi (esimerkiksi Minigrip) tai iso kulho

Kuori bataatit ja leikkaa ranskalaisia muistuttaviksi tikuiksi.

Mittaa pussiin suola, pippuri ja maissitärkkelys. Lisää bataattitikut, sulje ja ravistele sekaisin. Lisää pussiin öljy ja ravista vielä sekaisin. Voit sekoittaa mausteet ja öljyn bataatteihin myös isossa kulhossa.

Kaada bataattitikut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Asettele ne mahdollisimman vähän päällekkäin. Paista 10 minuuttia 225 asteessa, ota ulos uunista, kääntele lastalla ja jatka paistoa vielä 10 minuuttia. Ranskalaiset ovat valmiita, kun ne ovat ruskistuneet vähän.



Ohje Soppa 365.



Palsternakkapyree

500 g palsternakkaa

5 dl vettä

1 dl kermaa, ruokakermaa tai kasvirasvasekoitetta

½ tl suolaa

¼ tl rouhittua mustapippuria

Kuori palsternakat ja pilko pieniksi paloiksi. Keitä suolattomassa vedessä kypsäksi eli 15-20 minuuttia.

Kaada keitinvesi pois, mutta säästä siitä osa. Soseuta palsternakat perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää kerma tai kasvirasvasekoite ja tarvittaessa hiukan (1/2 - 1 dl) keitinlientä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Höyrytetyt porkkanat

500 g erivärisiä porkkanoita

vettä keittämiseen

voita ja suolaa

Kuori porkkanat ja pilko sopiviksi suikaleiksi. Laita kattilaan ja kaada pohjalle vähän vettä. Höyrystä niitä, kunnes ne ovat kypsiä, mutta vielä napakoita. Keittoaika riippuu palojen paksuudesta, mutta noin 10 minuutin molemmin puolin. Älä keitä läpikypsiksi.

Kaada vesi pois, kun ne ovat riittävän kypsiä ja lisää voi ja mausta suolalla.

Kokoa annos: lammaspyöryköitä, bataattiranskalaisia, porkkanoita ja palsternakkapyreetä.



Ja sitten toinen versio, jossa on korppujauhoja ja joka paistetaan pannulla.



Fetatäytteiset lammaspyörykät pannulla paistettuna

500 g jauhettua karitsan tai lampaanlihaa

0,5 dl korppujauhoja

1 dl kermaa

1 muna

1 punasipuli, hienonnettuna

4-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 rkl hienonnettua rosmariinia

1 rkl hienonnettua minttua

1 rkl hienonnettua persiljaa

lisäksi: fetaa pyörykän sisään

käsiin: öljyä

Sekoita korppujauhot kermaan, lisää muna ja jauheliha. Hienonna persilja, minttu, rosmariini ja molemmat sipulit. Lisää taikinaan ja mausta. Sekoita tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa sen aikaa, kun teet tsatsikin.

Muotoile taikinasta öljyisin käsin pyöryköitä, joiden sisään painat fetapalan.

Paista pyörykät pannulla n. 10 minuuttia käännellen ja ravistelleen pannua.



Tsatziki

puolikas kurkku

½ tl suolaa

1 - 2 valkosipulin kynttä

2 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

tuoretta minttua, silputtuna

Kuori ja raasta kurkku. Laita se siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna ylimääräisen nesteen valua pois.


Kuori valkosipuli ja purista se kulhoon. Yhdistä kaikki muut ainekset kulhossa. Lisää lopuksi tuore, hienonnettu minttu. Laita kylmään odottamaan muun ruoan valmistumista.



Porkkana-inkivääripyree

500 g porkkanoita

vettä ja suolaa

1 tl ruskeaa sokeria tai hunajaa

pieni pala tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna

Kuori porkkanat ja paloittele ne. Keitä kypsiksi vähässä vedessä, mausta vesi suolalla.

Survo porkkanat sauvasekoittimella pyreeksi, mausta inkivääriraasteella ja sokerilla/hunajalla. Lisää keitinvettä, jos tarvetta.


Vinkki: Pääsiäisen kunniaksi keitin sinisiä Blue Kongo perunoita antamaan väriä annokseen.

Kokoa annos: Karitsapyöryköitä, tsatsikia, porkkana-inkivääripyreetä ja sinisiä perunoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti