Lakkajäätelötorttu
1 l vaniljakermajäätelöä – mielellään aidosta vaniljasta, premium jäätelöä
1-2 dl tuoreita lakkoja
n. 3 rkl lakkalikööriä
sokeria maun mukaan
kääretorttupohja
Leivo ensin kääretorttupohja jäähtymään.
Pohja:
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla valuttamasi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Huolellinen vaahdotus on tärkeää myös maun kannalta. Liian vähän aikaa vatkattuna muna voi maistua häiritsevästi valmiissa pohjassa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen.
Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo palamista – se tapahtuu nopeasti!
Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi heti – muuten se tarttuu pohjaan kiinni.
Anna jäähtyä rauhassa ja tee sillä aikaa täyte.
Täyte:
1 litra vaniljakermajäätelöä
1-2 dl tuoreita lakkoja
sokeria
loraus lakkalikööriä (noin 3 rkl)
Sokeroi tuoreet lakat makusi mukaan ja mausta liköörillä. Ne saavat jäädä hieman kirpeäksi, koska jäätelö on makeutettua.
Jos käytät pakastettuja lakkoja, sulata ne vaikka yön aikana ja lisää sitten sokeri.
Laita jäätelö kulhoon ja kaada maustetut lakat päälle. Vaivaa nopeasti lakat jäätelöön, esim. sähkövatkaimella.
Kun lakat ovat tasaisesti jäätelössä, levitä lakkajäätelö kääretorttulevyn päälle tasaisesti. Rullaa leivinpaperin avulla siitä torttu. Nosta rulla pakkaseen ja anna olla siellä muutama tunti tai yön yli, jotta jäätelö pakastuu uudelleen ja torttu on helposti leikattavissa.
Toimi nopeasti, ettei jäätelö ala sulaa...
Tein pohjan pienillä munilla ja käytin leivinpeltiä pienempää vuokaa, jolloin pohjasta tuli hieman paksumpi, mutta helposti käsiteltävä. Käänsin tortun vain yhteen kertaan rullalle ja pakastin saumapuoli alaspäin. Näin lakkajäätelö on vain keskiosassa ja kääretorttu reunoilla. Näin se oli alkuperäisessäkin Valion Lakkajäätelötortussa.
Ehkä ensi kerralla teen pohjan kolmella munalla ja hieman ohuempana, vaikka näinkin torttu oli hyvänmakuinen ja melkein aito lapsuuden herkku.
Tortun voi tarjoilla jälkiruokana ja pieni lasillinen lakkalikööriä maistuu mainiolta tortun kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti