Pohjanmaalla kun ollaan, niin aina elokuun viimeinen viikonloppu täällä vietetään Huvilakauden päättäjäisiä (Villa avslutning på svenska) eli Venetsialaista yötä.
Perinteeseen kuuluu viettää viimeinen kesäinen viikonloppu huvilallaan ja valaista rannat ja piha iloisen värikkäillä lyhdyillä, valoilla ja kynttilöillä.
Sitten syödään hyvin ja nostetaan maljoja menneelle kesälle ja uuden kesän odotukselle!
Puolen yön paikkella ammutaan raketteja elokuun yön pimeälle taivaalle. Paitsi tänä vuonna kun on kuivuuden takia palovaara, niin raketteja ei saa ampua...
Tässä tulee raportti meidän Venetsialaisesta yöstä!
Menu
rapuja
paahtoleipää, voilla ja tillisilpulla
tyrnisnapsi
avocadopasta
kuohujuoma
suklaafondant vadelmilla ja jäätelöpallolla
Iltaan valmistautuminen alkaa jo edellisenä päivänä kun kaupasta ostetut pakasteravut laitetaan freesaantumaan uuteen mausteliemeen. Siinä ne saavat muhia yön yli.
Pakasterapujen sulatus
1 kg pakasterapuja, mieluusti mahdollisimman suuria
3 l vettä
2 dl olutta
3 rkl merisuolaa
2 sokeripalaa
tuoretta kruunutilliä
Pakasteravut ovat syöntivalmiita heti sulatuksen jälkeen, mutta niiden aromi virkistyy, jos elvytät ne tuoreessa mausteliemessä.
Sekoita vesi,olut, suola ja sokeri kattilassa. Kiehauta liemi ja lisää kruunutilli. Anna hautua viitisen minuuttia ja jäähdytä liemi haaleaksi.
Poista tilli.Pane ravut kohmeisina suoraan pakkauksesta haaleaan liemeen ja peitä vielä halutessasi tillikerroksella.Siirrä astia kylmään ja anna rapujen sulaa ja maustua vuorokauden verran.
Esivalmisteluihin kuuluu myös tyrnisnapsin valmistus kylmään.
Tyrnisnapsi
puolet tyrnituoremehua
puolet kossua
Sekoita ja laita jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään kunnolla. Tarjotaan kylmänä.
Jos sokeriton tyrnimehu tuntuu liian rajulta, niin makua voi hieman pehmittää lisäämällä sokeria. Liota noin puoli desiä sokeria neljännesdesiin vettä. Sekoittele, että sokeri sulaa. Lisää sulanut sokeri pulloon ja ravistele hieman, että sokeri sekoittuu mehuun ja alkoholiin. Laita kylmään.
Jos sokeriton tyrnimehu tuntuu liian rajulta, niin makua voi hieman pehmittää lisäämällä sokeria. Liota noin puoli desiä sokeria neljännesdesiin vettä. Sekoittele, että sokeri sulaa. Lisää sulanut sokeri pulloon ja ravistele hieman, että sokeri sekoittuu mehuun ja alkoholiin. Laita kylmään.
Avokadopasta neljälle (Alexander ja Hanna Gullichsenin kirjasta Safkaa, parempaa arkiruokaa)
1 valkosipulinkynsi
1/2 chiliä (poista siemenet)
1 limetti
2 kypsää avocadoa
suolaa
mustapippuria
n. 0,5 dl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
kourallinen lehtipersiljaa
30 g (1 dl) raastettua pecorinoa
30 g (1dl) raastettua parmesania
400-500 g spagetti (me käytimme täysjyväversiota)
Voit tehdä kastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, jossa kannat pastan pöytään. Pilko valkosipuli ja chili, laita ne kulhoon. Halkaise avocadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avocado kuoressaan ja kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon.
Hienonna yrtit ja raasta juustot. Lisää suola, pippuri, oliiviöljy, hienonnetut yrtit, sekä pecorino- ja parmesaaniraaste.
Pistä homma sekaisin lusikan avulla, maista. Kastikkeessa tulee olla tarpeeksi suolaa, muuten lopputulos on mauton.
Keitä spagetti al dente hyvin suolatussa vedessä, ota talteen vajaa desi keitinvettä. Valuta pasta lävikössä.
Lorauta osa keitinvedestä kastikkeen sekaan, ja pyörittele spagetti kastikkeen kimppuun. Raasta päälle parmesaania ja rouhi myllystä mustapippuria. Tarjoile heti.
Ja jälkiruuaksi ihanaa suklaata...
Suklaafondant (Fondant de chocolat) - Maku-resepti
7 kpl
125 g tummaa suklaata (70 %)
125 g voita
3 kpl munaa
2 kpl keltuaista
3/4 dl sokeria
3 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
2 dl kuohukermaa (vaahdotettuna)
tai vaniljajäätelöä
2 dl vadelmia
Mittaa suklaa ja voi pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa on liuennut. Siirrä sivuun.
Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Kääntele vähän jäähtynyt suklaa-voiseos varovasti munaseokseen. Siivilöi jauhot ja vaniljasokeri taikinaan ja sekoita.
Jaa taikina voideltuihin suorareunaisiin annosvuokiin (vetoisuus 1 1/2 dl, Ø 6 cm). Täytä vuoat 3/4 tilavuudesta ja pidä peitettyinä jääkaapissa vähintään 8 tuntia.
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista fondantteja noin 12 minuuttia.
Jotta saat paistoajan mitoitettua sopivaksi, käytä taikina-annoksesta tulevaa ylimääräistä fondantia ”testileivoksena”. Pane siis kaikki 7 vuokaa kerralla uuniin ja ota testileivos uunista 10 minuutin jälkeen. Kokeile varovasti sormella taikinan kimmoisuutta tai ruopaise pikkulusikalla sisustaa. Jos se on liian taikinaista, pane fondant takaisin uuniin ja jatka paistamista 2 minuutin erissä, kunnes vain kakun keskikohta on valuvaa. Merkkaa ylös omille muoteillesi ja uunillesi sopiva paistoaika seuraavaa kertaa varten.
Kumoa suklaafondantit ja siirrä varovasti annoslautasille.
Tarjoa suklaafondantit lämpiminä kermavaahdon tai jäätelön ja vadelmien kera.
Mökillä ei ollut mitään pieniä annosvuoiksi kelpaavia astioita, joten tein suklaafondantit pieniin muffinivuokiin. Laitoin kaksi paperia päällekkäin ja sijoitin vuoat lasagnevuokaan, jotta ne olisivat mahdollisimman liikkumatta ja yhdessä ennen paistoa. Muuten seurasin ohjetta.125 g voita
3 kpl munaa
2 kpl keltuaista
3/4 dl sokeria
3 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
Lisäksi
2 dl kuohukermaa (vaahdotettuna)
tai vaniljajäätelöä
2 dl vadelmia
Mittaa suklaa ja voi pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes suklaa on liuennut. Siirrä sivuun.
Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Kääntele vähän jäähtynyt suklaa-voiseos varovasti munaseokseen. Siivilöi jauhot ja vaniljasokeri taikinaan ja sekoita.
Jaa taikina voideltuihin suorareunaisiin annosvuokiin (vetoisuus 1 1/2 dl, Ø 6 cm). Täytä vuoat 3/4 tilavuudesta ja pidä peitettyinä jääkaapissa vähintään 8 tuntia.
Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista fondantteja noin 12 minuuttia.
Jotta saat paistoajan mitoitettua sopivaksi, käytä taikina-annoksesta tulevaa ylimääräistä fondantia ”testileivoksena”. Pane siis kaikki 7 vuokaa kerralla uuniin ja ota testileivos uunista 10 minuutin jälkeen. Kokeile varovasti sormella taikinan kimmoisuutta tai ruopaise pikkulusikalla sisustaa. Jos se on liian taikinaista, pane fondant takaisin uuniin ja jatka paistamista 2 minuutin erissä, kunnes vain kakun keskikohta on valuvaa. Merkkaa ylös omille muoteillesi ja uunillesi sopiva paistoaika seuraavaa kertaa varten.
Kumoa suklaafondantit ja siirrä varovasti annoslautasille.
Tarjoa suklaafondantit lämpiminä kermavaahdon tai jäätelön ja vadelmien kera.
Paistoin leivoksia noin 9 minuuttia, mutta sisus olisi saanut olla kosteampi eli paistoaika oli liian pitkä.
Tuoreet vadelmat poimin vielä tänään puskista - kesän viimeiset vatut...
Jostain kaukaa kuuluu satunnaisia rakettien ammuskeluja. Yö on musta. Valot hohtavat laiturilla erivärisinä läikkinä pimeydessä... Tähän loppuu Venetsialainen yö tällä kertaa! Hyvää yötä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti