Vaikka lammas kuuluu pääsiäiseen, niin kyllä myös lohi kuuluu siihen maustettuna erilaisin pääsiäisen maustein. Tällä kertaa pitkänperjantain uunilohi saa päälleen pähkinäisen kuorrutuksen ja ennen kuorrutetta lohi valellaan sitruunavoilla ja hunajalla. Ohje oli uudessa Yhteishyvä-lehdessä. Tilliä ei ollut mökillä, mutta laitoin reilusti persiljaa ja se ajoi saman asian – kuorrute oli aivan mahtava!
Pähkinäkuorrutettu lohi (6 annosta)
1 kg lohifileetä
2 rkl sitruunavoita
2 rkl hunajaa
1,5 tl suolaa
Pähkinäkuorrutus
1 pussi (70 g) cashewpähkinöitä
2 rkl korppujauhoja
2 rkl hienonnettua tilliä tai persiljaa
1 sitruunan raastettu kuori
Laita lohifilee voideltuun uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja. Valuta seos lohifileelle. Mausta filee suolalla.
Murskaa pähkinät morttelissa tai teholeikkurissa. Sekoita joukkoon korppujauhot, tilli/persilja ja sitruunan kuori. Painele seos lohifileen pinnalle.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes lohifilee on kypsä.
Lohen kanssa maistuu tämä mainio perunavuoka, joka on hyvä tehdä ennen lohta ja antaa makujen tasaantua sen aikaa, kun lohi on uunissa.
Hunaja-smetanaperunat
1 kg perunasipulisekoitusta
2,5 purkkia smetanaa
3/4 dl hunajaa
300 g suolakurkkua (tai herkkukurkkua) pilkottuna pikku kuutioiksi
suolaa (jos tarve, itse en laita) ja mustapippuria myllystä
Pilko suola- tai herkkukurkut pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne yhdessä perunasipulisekoituksen kanssa uunivuokaan.
Sekoita smetana, hunaja ja mausteet yhteen ja kaada perunoiden päälle.
Vuoka uuniin 200 asteeseen n. tunniksi tai kunnes perunat ovat kypsiä. Ei saa palaa pinnasta, mutta muhia kivasti... Peitä vuoka tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
Lisukkeeksi oli kiva tehdä pakasteherneitä, jotka maustoin sitruunavoilla. Lisäksi tein minttupestoa, mutta se oli vähän liikaa – käytän sen sunnuntaina lampaan kanssa.
Minttupesto
50 g tuoretta minttua, varret mukana
2 rkl auringonkukan siemeniä tai cashewpähkinöitä
2 rkl raastettua parmesaania tai muuta kovaa juustoa
2 rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria
rypsiöljyä niin paljon että seos on sopivan paksuista
Laita kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai vastaavaan ja silppua minttu ja siemenet sekaisin. Lisää öljyä, kunnes massa tuntuu sopivalta.
Laita pesto kylmään, kunnes muu ruoka on valmista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti