lauantai 18. huhtikuuta 2015

Itsetehdyt bataattitortillat ja kanafajitas

Viime kesänä paistoin muurinpohjapannulla ohuita tortillantapaisia leipäsiä sekä pitaleipiä. Ensi kesänä täytyy kokeilla tehdä näitä bataattitortilloja myös muurinpohjapannulla, koska pannun muoto ja lämpö sopivat juuri ilman rasvaa paistettavan tortillan kypsentämiseen. Nyt paistelin nämä isolla paistinpannulla,

Alun perin idean näihin sain Valion ohjeesta, mutta muokkasin ohjeen aikalailla uudestaan, koska halusin tehdä bataattisoseen itse jääkaapissa olleesta bataatista. Helpommalla olisi tietysti päässyt ostamalla valmista bataattisosetta, jota myydään ainakin Pirkka-sarjassa. Mutta tuoreesta bataatista oli helppo tehdä sose - ja sosetta voi käyttää huomenna johonkin muuhun leivontaan...

Ohje on helpompi kuin miltä kuulostaa - kannattaa kokeilla!

Bataattitortillat

3,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja + 1 dl jauhoja (jouduin lisäämään reilun desin enemmän jauhoja, koska itsetehty bataattisose oli kosteampaa kuin kaupan valmis)

1/2 tl suolaa

1/2 tl leivinjauhetta

3/4 dl rypsiöljyä

1 dl bataattisosetta

2 dl kuumaa vettä

Tee ensin bataattisose:

Kuori ja lohko 1 bataatti, sekä keitä se suolattomassa, vähäisessä vedessä kypsäksi. Kun bataatti on pehmeää, kaada keitinvesi pois ja soseuta sauvasekoittimella.

Yhdestä bataatista tulee noin 4-5 dl sosetta. Vältä ottamasta bataatin mukaan keitinlientä, jotta sose ei olisi kovin kosteaa.

Bataattitortillat - ohje

Valmista tortillat yhdistämällä kuivat aineet keskenään. Sekoita kypsä bataattisose veden kanssa ja lisää jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös öljy ja muotoile käsin taikinasta tasaista. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos bataattisose on kosteaa tai vastaavasti vähennä veden määrää.

Jaa taikina kahdeksaan osaan jauhotetun pöydän päällä. Pyöritä taikinat palloiksi ja painele sormin ohuemmiksi. Kauli palat ohuiksi tortillaletuiksi.

Paista tortillat kuumalla paistinpannulla ilman rasvaa molemmilta puolin, kunnes pinta saa hiukan väriä.

Tämä on kriittisin vaihe. Kun olet kaulinut ohuen letun, nosta se kahdella lastalla kevyesti tasakuumalle pannulle ja oikaise heti varovasti kaikki vekit, mitä pannulle laittaminen aiheutti. Kun tortilla alkaa kypsymään, sen väri muuttuu taikinanvaaleasta läpikuultavaksi ja sitten uudelleen vaaleaksi, johon tulee ruskettumispilkkuja. Silloin on hyvä hetki kääntää tortilla ja paistaa toinen puoli samanlaiseksi.







Siirrä jäähtymään. Tee kanafajitas paiston aikana, mutta älä unohda lettuja pannulle, sillä ne palavat herkästi...


Kanafajitastäyte

1 pkt broilerin fileesuikaleita (rasvaa paistamiseen)
1 sipuli
1 paprika
1 pussi valmista fajitas-maustesekoitusta
1 dl vettä

Ruskista broilerit tilkassa rasvaa pannulla. Kun kananpalat ovat saaneet hiukan väriä, lisää suikaloitu sipuli ja paprika pannulle, kuullota hetki ja lisää sitten mausteseos ja vettä. Anna kiehua pari minuuttia, jotta ylimääräinen vesi haihtuu.


Tarjoile tortillat kanafajitastäytteen kanssa.

Lisänä voit tarjota mm:

  • ananassalsaa
  • maissia
  • jalapenoja

Mukavaa texmex-iltaa!


2 kommenttia:

  1. Helpompaa kuin miltä kuulostaa - kannattaa kokeilla. Ihan erimakuisia tortilloja kuin kaupan. Enemmän makua ja ruokaisuutta...

    VastaaPoista