sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Pääsiäispyhän ateria: Nyhtölammasta fetaperunoiden kanssa

Tänään on ollut aivan ihana aurinkoinen päivä – juuri sellainen kaunis kevätpäivä, jollaisesta haaveilee kun ajattelee kevättä, pääsiäistä, narsisseja, auringonpaistetta ja herkkuruokia… Hieno päivä!


Pääsiäisen nyhtölammas on edennyt hienosti kohti Grande finaalia! Ensin 2 päivää marinadissa (torstai + perjantai), lankalauantaina paistoin 5 tuntia matalassa lämmössä marinadipussissa, johon lisäsin sipulit. Marinadipussi oli samalla paistopussi. Tänään avasin paistopussin ja laitoin lampaan, sipulit sekä yhden omenan pussissa olevan nesteen kanssa uunivuokaan. Lisäsin vähän vettä sekä laitoin paistin päälle palan foliota. Paistoin noin tunnin 175 asteessa. Lämpimänä liha oli hyvä nyhtää kahdella haarukalla paloiksi sekä poistaa kaikki kalvot ja irtorasvat, mitä oli näkyvissä. Näin jäi jäljelle vain puhdas liha, joka laitettiin takaisin uunivuokaan. Sillä aikaa kun Bengt nyhti lihaa, tein paistoliemestä kastikkeen.

Tarkka ohje nyhtölampaaseen löytyy viimevuoden pääsiäiseltä täältä.

Tein kermaiset fetaperunat ja uunijuureksia. Lisäksi oli minttupestoa ja minttuhyytelö, valkosipulinkynsiä ja hyvää punkkua. Täytyy sanoa, että tämä on niin hyvä kokoonpano, ettei taaskaan kaivannut alkupalaa saati edes jaksanut ajatella jälkiruokaa. Ainoa mitä toivoi, oli vähän isompi vatsalaukku, sillä suu olisi syönyt, mutta maha – pahus – ei vetänyt enää…!


Valkosipuliset feta-perunat

750 g valkosipuliperunoita (pakaste)

4 dl kermaa (1 ruokakerma + 1 kuohukerma tai jompikumpi)

suolaa ja pippuria myllystä (esim. limepippuri)

1 tl minttua (kuivattua)

0,5 pakettia fetaa tai salaattijuustoa muruina (100 g)

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada pakasteperunat vuokaan. Mausta ja kaada kerma päälle. Murustele feta pinnalle. Paista 200 asteessa noin 40–45 minuuttia.

Tarjoa lampaan kanssa.


Hunajaiset uunijuurekset

1 kg uunijuureksia (porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta)

0,5 – 1 dl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1-2 tl timjamia

suolaa ja pippuria myllystä

Kuori ja pilko juurekset tasakokoisiksi paloiksi. Laita vuokaan ja pyörittele öljyssä ja mausteissa sekä hunajassa sekaisin. Paahda uunissa 200 asteessa noin tunti. Tarjoile lisukkeena.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti