lauantai 22. kesäkuuta 2013

Juhannuspäivä: savustettua lohta ja uusia perunoita

Juhannuspäivä – vieraat ovat tulleet ja tervetuliaismaljat on juotu. Aika kokkailla. 

Juhannusmenu 2013 - lauantai 

alkupala: Tzatziki-voileipäkakku 
snapsi 

pääruoka:savustettua lohta, korianteripestoa 
uudet perunat ja tilli-voi 
juustoleipäsalaatti, sitruunakastikkeella 
valkkari 

jälkiruoka:mansikka Brita 
kahvit 


Tzatziki-voileipäkakku

Pohja

175 g ruisvuokaleipää

75 g Valio voita

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Täyte

4 liivatelehteä

150 g kesäkurpitsaa tai kurkkua

1/2 dl kurkkusalaattia

1/4 dl kapriksia

1 tl sitruunapippuria

1 - 2 valkosipulin kynttä

2 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria

2 prk (à 200 g) Valio pehmeää raejuustoa

1 prk (200 g) Valio smetanaa 23 %

2 rkl sitruunamehua

Koristeluun

rucolaa tai herneenversoja

pala (50 g) kurkkua tai kesäkurpitsaa

1 dl paprikatäytteisiä oliiveja

1/4 dl kapriksia


Valmistusohje 

Murusta leipä monitoimikoneessa. Lisää voisula ja halutessasi hienonnettu persilja. Taputtele leivinpaperille irtopohjavuokaan (Ø sisämitta 22 cm).






Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min.

Leikkaa kesäkurpitsa tai kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne, kurkkusalaatti, hienonnetut kaprikset, sitruunapippuri, murskattu valkosipuli, hunaja (tai sokeri) ja raejuusto. 


Vatkaa smetana kapeassa, kannumaisessa astiassa sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi (n. 4 min).

Purista liivatteista ylimääräinen vesi. Liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun, älä keitä. Sekoita liivateseos raejuustoseokseen. Lisää viimeisenä vatkattu smetana. Kaada vuokaan. Peitä kelmulla.

Anna hyytyä jääkaapissa 4 t tai yli yön.

Koristele kakku: Hienonna veitsellä rucola ja ripottele kakulle, säästä muutamia kauniita rucolanlehtiä pinnalle. Lisää kurkku- ja oliiviviipaleita, kapriksia. Koristele siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. 


Itse käytin herneenversoja rukolan sijaan.

Tarjoa alkupalana. 

Meillä juhannusaterialla oli tarjolla myös snapsi ja valkoviini.



Savustettu lohi 6 hengelle 

1 kg norjalaista lohta

suolaa ja sitruunapippuria savustamisen jälkeen

Savustaminen alkaa kokoamalla Opan grillin savustusastia. Ensin kourallinen leppälastuja pohjalle (n. 1-2 dl / 1 kg kalaa). 









Mukaan pari-kolme sokeripalaa. Sokeripalat laitan alumiinifolion päälle, jotta niiden poistaminen grillin pohjalta on helppoa ja siistiä. Palat sulavat ja palavat alumiiniin kiinni, mutta ne on savustamien jälkeen helppo heittää pois.






Aikaisemmin vuorasin grillin nestealustan alumiinifoliolla, jotta se pysyisi siistinä, mutta nyt Opa on tuonut markkinoille erinomaiset alustat. Laitan valmiin alustan suoraan lastujen päälle laitetun väliosan päälle ja siihen kala. Koska lohi on reilun kilon, se ei oikein mahdu alustalle ilman ettei päät osu grillin seinämiin. Siispä laitan palat foliota grillin seinän ja kalan väliin ja grilli säilyy puhtaana.



Sitten vain kannet kiinni ja virta päälle. Paistan täydellä teholla kunnes grilli alkaa savuttamaan ja lasken sitten lämmön noin puoleen. Annan kalan olla savustumassa noin 30–50 minuuttia riippuen kalan koosta. 







Kun noin 30 minuuttia on kulunut, kurkkaan kannen alle ja jos kala on hieman ”lohkeillut”, se näyttää kypsältä. Virta pois ja annan makujen tasaantua vielä 10 minuuttia ennen kuin nostan kalan leveän muurikka-lastan avulla tarjoiluastiaan.






Tarjoa kala korianteripeston, perunoiden ja salaatin kanssa. 



Korianteripesto 4:lle  (Pirkka-resepti )

1-2 ruukkua (n. 35 g) tuoretta korianteria

1/2 dl (35 g) Pirkka pinjansiemeniä

1 valkosipulinkynsi

1 dl (n. 50 g) parmesaanijuustoa raastettuna

n. 1/2 dl Pirkka ekstra neitsytoliiviöljyä

suolaa, mustapippuria 



Hienonna sauvasekoittimella korianteri varsineen, pinjansiemenet, kuorittu valkosipulinkynsi ja parmesaaniraaste.

Tai jos sauvasekoittimessasi on kuvanmukainen monitoimikulho, sekoita siinä.

Ohenna tarvittaessa öljyllä.

Mausta pesto suolalla ja mustapippurilla. 




Uudet perunat, 6 annosta 

2 kg uutta perunaa

2 tl merisuolaa

60 g tuoretta tilliä

Pese uudet perunat kylmässä vedessä ja harjaa hento kuori irti.

Kuumenna vesi ja suola kattilassa kiehuvaksi. Lisää perunat ja 2/3 tillistä. Vettä tulee olla sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät.

Keitä 15–20 minuuttia. Valuta vesi pois ja nosta kattila hetkeksi liedelle niin, että kosteus haihtuu.

Kaada kesän uudet perunat lämmitettyyn tarjoilukulhoon ja koristele tillillä. 



Tillivoi, 6 annosta

100 g voita

6 rkl tuoretta tilliä (silputtuna)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi. Lisää tillisilppu voivaahtoon. Koristele tillillä ja tarjoa tillivoita uusien perunoiden tai ruisleivän kanssa. 



Juustoleipäsalaatti sitruunakastikkeella, 6 annosta
1 kpl keräsalaattia

1 kpl friseesalaattia

1 kpl kurkkua

12 kpl retiisejä

n. ½  leipäjuustokiekkoa (n. 320 g)

25 g herneenversoja


Kastike

1/2 dl sitruunamehua

1/2 dl oliiviöljyä

1/2 tl sitruunapippuria

Revi huuhdellut ja kuiviksi lingotut salaatit kulhon pohjalle. Huuhtele ja viipaloi kurkku sekä retiisit. Kaada kasvikset salaatin joukkoon. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää salaatin päälle. Pätki herneenversot ja koristele salaatti niillä.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään (esim. shaker-sekoittimessa) ja kaada juustosalaatin päälle.


Jälkiruoka



Mansikka-Brita (Valion ohje)

pohja

125 g Valio Oivariini rasvaa tai voita tai leivontamargariinia

1 dl sokeria

2 keltuaista

1 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 dl Valio kevytmaitoa

marenki

2 valkuaista

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl (kuorellisia)mantelilastuja

täyte

n. 1/2 l tuoreita mansikoita

2 dl Valio vispikermaa

1/2 - 1 prk (à 200 g)Valio maustettua rahkaa vanilja, kuningatar, valkosuklaa-lime tai sitruuna

(sokeria maun mukaan) 



Vaahdota Oivariini ja sokeri. Käytä leivonnassa mielellään normaalirasvaista Oivariini-rasvaa. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen maidon kera.







Levitä taikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.







Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. 










Levitä marenki lusikalla pohjalle.







Vinkki: levitä marenki puolikypsälle kakulle pieninä kokkareina ja yhdistä kokkareiden välit kevyesti lusikalla sivellen.

Näin taikina ei tartu lusikkaan ja saat levitettyä marengin hellästi pintaan.





Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä. 



















Valmista täyte: Yhdistä viipaloidut mansikat, kovaksi vaahdoksi vaahdotettu kerma, valitsemasi rahka ja sokeri.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.




Huom. Ohjeesta poiketen tein pohjan kaksinkertaisella taikinalla ja laitoin sen 30 x 40 uunivuokaan. Myös marenkia oli kaksinkertainen annos.

Mansikat, noin ½ kg rasia eli siis noin litra, pilkoin suoraan toisen puolikkaan päälle ja kaadoin kermavaahdon, mihin olin lisännyt valkosuklaa-limerahkan, mansikoiden päälle. Sitten vain toinen puolikas päälle ja kakku tarjolle. Oli sopivan makea aterianlopetus kahvin kera tarjottuna. 

Vinkki 2: jos sinulla ei ole kuin yksi vatkain, kannattaa vatkata ensin marenki ja sitten jatkaa samoilla vispilöillä rasvaseoksen vatkaamista. Marenki täytyy vatkata puhtailla ja kuivilla vispilöillä, mutta rasvaseoksen vatkaamiseen käyvät hyvin jo "käytetyt" vipilät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti