sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäislammas nyhdettynä

Nyt on aika aloittaa pääsiäislampaan valmistelut. Aloitetaan lampaan marinoimisesta ja edetään päivä kerrallaan sitä mukaa kun Pitkäperjantai lähestyy!

Teen joka pääsiäinen lammasruokaa ja aina on mietinnässä miten tänä vuonna? Mikä olisi se tämän pääsiäisen herkkuresepti - se vähän erilainen kuin viimeksi, mutta vähintään yhtä hyvä! Vaikka en kauhea liharuuan ystävä olekaan, niin kokeilin pulled porkia eli nyhtöpossua - tai kotoisesti vain ylikypsää uunipossua. Siitä tuli oikein hyvä, mutta nyt lammasreseptiä miettiessäni Anna Ruokasurffausta blogista kirjoitti nyhtölampaasta - ja sitä täytyy kokeilla! Kiitos Anna ideasta!

Ei muuta kuin lähikauppaan ja lammasostoksille. S-market myi luutonta lampaanpaistia 6,95 kilo, joten siitä lähtee myös minun nyhtölammas liikkeelle.

Pulled lammas - revittyä lammasta

2kg luuton lampaanpaisti (myös pakaste käy)

marinadi:
2 dl oliiviöljyä
1 (luomu)sitruunan keltainen kuoriosa
0,5 dl sitruunanmehua ( = 1 luomusitruunan mehu)
2 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua minttua
pari oksaa tuoretta rosmariinia silputtuna
3 yksikyntistä valkosipulia murskattuna
1 rkl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä (½ rkl)

Mikäli lampaassa on paksu nahka- ja rasvakerros päällä, voit leikata sen pois veitsellä.

Sujauta yksi keskikokoinen uunipaistopussi pienen kannun päälle ja laita marinadin kaikki aineet pussiin. Hölskyttele ja laita lammas sisään. Pyörittele lammasta marinadissa ja hiero marinadia lampaan pintaan.

Anna lampaan olla jääkaapissa tiiviisti suljetussa pussissa marinadissa 24-48h. Itse aion pitää lammasta perjantaihin asti eli noin puolitoista vuorokautta.


Muista olla varovainen sen veitsen kanssa, ettei käy niin että vuodat enemmän kuin lammas! nim.merkk. sormi laastarissa...

Blogi jatkuu lauantaina, koska löysin eilen tarjouksen lohesta ja toinen pääsiäisherkku lampaan ohella on uunilohi ja hunaja-smetanaperunat. Joten tänään perjantaina tehdään lohta ja tämä lammasresepti jatkuu huomenna, koska tästä tulee meille pääsiäissunnuntain ruoka. Laitan tosin loppuohjeen tänne loppuun, jos olet tänään tekemässä lammasta, mutta kuvat tulevat vasta huomenna ja sunnuntaina.

uunivuokaan:
3 isoa sipulia
1 omena
4 dl vettä

Kun lammas on marinoitunut päivän tai kaksi ota se tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön.

Aseta lammas uunivuokaan ja kaada marinadi päälle.

Leikkaa sipulit neljään osaan ja omenat muutamaksi palaksi ja asettele ne lampaan ympärille. Kaada lopuksi vettä vuokaan.

Paista lammasta ilman foliota 175 asteisessa uunissa tunnin.

Laske lämpötila 130 asteeseen ja peitä vuoka foliolla. Anna lampaan kypsyä hiljalleen vielä n. 6h uunissa. Kurkkaa välillä aina folion sisälle ja lisää tarvittaessa vettä.

Kun lammas on ollut seitsemisen tuntia uunissa ota se pois ja lihan vielä ollessa kuumaa ota liha toiseen vuokaan ja kahdella haarukalla riivi lihaa säikeiden mukaisesti.


liemi:
vuoan pohjalta liemi, sipulit ja omenat
7 dl vettä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
2 tl kuivattua minttua
2 rkl hunajaa
3-4 rkl kanafondia
1 tl inkivääritahnaa
mustapippuria myllystä

Valmista seuraavaksi liemi.

Kaada vuoan pohjalle jäänyt liemi, sipuli ja omenat lävikön läpi. Paina lusikalla tiiviisti lävikköä vasten jotta saat mahdollisimman paljon makua mukaan.

Laita liemi jääkaappiin kylmettymään hetkeksi, jotta saat kuorittua helposti pinnalle nousevan rasvan pois.
Kun olet tehnyt tuon, kaada liemi kattilaan. Lisää sekaan vesi ja kaikki muut aineet.

Anna kiehua hetken ja maistele välillä. Lisää tarvittaessa mausteita, jotta maku sopii omaan suuhun.

Ennen kun tarjoilet lihan, kaada liha ja neste uunivuokaan. Kuumenna 225 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia jotta liha mehustuu ja ehtii imemään liemen ihania makuja itseensä.

Ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa ja minttua


Lihan kanssa voi tarjota tsatsikia ja rosmariinisia feta-perunoita.


2 kommenttia:

  1. Voi kun näyttää niin hyvältä tuo sun nyhtölampaasi! Kiva, että ohje maistui myös teillekin. Sitä on tehtävä lisää ja pian :)

    VastaaPoista
  2. Lientä tuli aika runsaasti, mutta toisaalta sen ansiosta lammas oli aivan ihanan maukasta ja kosteaa...

    VastaaPoista