tiistai 8. huhtikuuta 2014

Yrttinen liha-juuressoselaatikko

Osallistuin Hyvää Suomesta -kilpailuun ruokabloggaajille. Tarkoitus oli valmistaa parasta kotiruokaa suomalaisista aineksista.

Tämä oli resepti, jonka kehitin toisena - tämäkään ruoka ei lähtenyt kilpailuun, vaan kilpailuun lähti salmiakkikana - ohjeen löydät täältä.

Kun mietin mikä on aika tyypillistä suomalaista kotiruokaa lihapullien, karjalanpaistin tai paistettujen silakoiden lisäksi, niin erilaiset jauheliharuuat ovat – tässä yksi: liha-perunasoselaatikko, mutta uudella lähestymisellä.

Halusin tehdä hyvistä suomalaisista juureksista herkullista ruokaa, joten tein perunamuusin tilalla vaaleista juureksista vaalean juuressoseen, jonka maustoin tuorejuustoilla ja yrteillä. Jauheliha oli suomalaista Joutsen-merkki lihaa, samoin olivat yrtit, munat ja juusto. Kasvikset olivat kotimaisia, paitsi selleri, joka oli tuotu Hollannista.

Paahdetut punajuuret olivat kotimaisia, samoin rypsiöljy.

Pestossa oli sitten puolet kotimaista ja puolet tuontitavaraa. Näin kevättalvella on vaikea löytää täysin kotimaisia aineita.

Idea vähän erilaisiin ”annoslaatikoihin” on yksinkertainen. Työvaiheita oli muutama, mutta ne lomittuvat aika hyvin keskenään. Ensin kannattaa pestä punajuuret uuniin, koska niissä menee tunti paahtaessa. Sitten kuoritaan juurekset kiehumaan. Silloin on aika paistaa jauheliha, jotta se ehtii jäähtyä. Kun juuressose on puolivalmis ja jäähtyy ulkona odottaen kananmunaa, on aika tehdä pesto. Kaiken kaikkiaan ruoka oli valmista noin puolessatoista tunnissa – ja se oli hyvää!



Yrttinen liha-juuressoselaatikko

1 kg jauhoisia perunoita
1 palsternakka
lohko juuriselleriä
vettä ja suolaa

Kuori ja pilko juurekset sekä keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Kun juurekset ovat kypsiä, kaada ylimääräinen vesi pois. Muusaa juurekset ja lisää seuraavat aineet.

maitoa
nokare voita
1 rasia Viola yrtti-pippuri tuorejuustoa

Sekoita hyvin ja anna muusin jäähtyä hieman ennen munan lisäämistä.

1 muna
tuoretta korianteria ja tuoretta timjamia silputtuna

Vatkaa muna kevyesti ja lisää se jäähtyneeseen massaan. Lisää yrtit ja sekoita.




300–400 g naudan jauhelihaa
voita (rasvaa) paistamiseen
1 sipuli silputtuna

Paista jauheliha yhdessä silputun sipulin kanssa kevyesti vähässä rasvassa. Anna jäähtyä.Lisää jauheliha juuresmuusiin ja sekoita.

Voitele rasvalla, esim. pullomargariini, isot muffinssivuoat, Runebergin torttu vuoka tai isot kupit, jotka kestävät uunia.

Laita jauheliha-muusia koloihin ja tasoita pinta. Paista 200 asteessa noin 20 min. jotta massa kiinteytyy ja saa vähän väriä pinnalta.

Anna hieman jäähtyä ja kumoa.



Persiljapesto

50 g tuoretta persiljaa, varret mukana
2 rkl auringonkukan siemeniä
2 rkl raastettua parmesaania tai muuta kovaa juustoa
2 rkl sitruunan mehua
suolaa ja pippuria
rypsiöljyä niin paljon että seos on sopivan paksuista

Laitan kaikki aineet öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai vastaavaan ja silppua persilja ja siemenet sekaisin. Lisää öljyä kunnes massa tuntuu sopivalta.

Laita pesto kylmään kunnes muu ruoka on valmista.


Uunissa paahdetut punajuuret
1 pussi punajuuria
rypsiöljyä
karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Pese punajuuret hyvin ja laita ne laakeaan vuokaan. Kaada päälle öljy, rouhi päälle pippuri ja karkea merisuola.
Paahda uunissa 200 asteessa noin tunti. Kokeile vailla veitsenkärjellä kypsyyttä.

Kokoa annos:

Kumoa liha-perunasosekakku lautasen keskelle. Lisää hieman pesto annoksen viereen. Lisää 2-3 punajuurta per annos.

Koristele puolukkahillolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti