torstai 3. huhtikuuta 2014

Lohipasteijoita ja appelsiinileivoksia järven vuosikokoukseen

Tänään on järvenhoitoyhdistyksellä vuosikokous, jossa valitaan uusi hallitus ja vanha saa synninpäästön. Kokouskahville leivoin vähän suolaista ja makeaa, jotta juttu luistaa...

Suolaisen keksiminen otti vähän koville, kun olen tehnyt niin usein erilaisia piirakoita, että halusin vähän vaihtelua. Raili, joka bloggaa Laalinlaihdutus-nimistä blogia antoi idean lohipasteijoista. Hän oli tehnyt lohihyrriä, mutta halusin tehdä yksinkertaisia pasteijoita. Täyte tuli keksittyä kaupassa kun mietin mitä voitaikinan väliin.

Appelsiinileivokset ovat iki-ihanat herkut, joita olen tehnyt jo nuoresta. Kun olin teini, niin appelsiineja ei saanut kuin keskitalvella. Joten parasta aikaa vuodesta tehdä nämä leivokset ovat alkuvuosi, kun appelsiinit ovat isoja ja mehukkaita. Nämä kannattaa tehdä oikeasta, vastapuristetusta appelsiinin mehusta. Tuore appelsiini ja aito vanilja ovat lyömätön yhdistelmä. Appelsiinimehu purkista ei toimi yhtä hyvin.
 

Lohipasteijat n. 30 pasteijaa

1 kg eli 10 kpl valmiita voitaikinalevyjä

täyte:
2 x 150 g kylmäsavulohiviipaleita
1 rs. Valion tuorejuusto - lohenmakuinen
1 dl juustoraastetta (mozzarella, emmental)
2 dl vedessä keitettyä puuroriisiä, ilman suolaa
2 munaa
1,5 tl sitruunapippuria
1 dl silputtua tilliä

Pilko lohi pieniksi palasiksi. Sekoita lohi ja muut aineet sekaisin täytteeksi.


Ota valmiit sulatetut voitaikinalevyt ja kauli niitä hieman leveämmiksi ja hiukan pidemmiksi. Laita täytettä keskelle ja rullaa pitkältä sivulta täytteen päälle reuna ja kieräytä rulla niin että sauma jää alle. Leikkaa terävällä veitsellä rulla kolmeen osaan. Laita osat pellille ja voitele ne munalla.

Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.






Appelsiinileivos

225 g leivontamargariinia
3 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl vastapuristettua appelsiinin mehua

pinnalle: sokeria

Sulata margariini ja anna sen jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri vaahtoon. Purista appelsiinista mehu - sitä tulee isosta appelsiinista noin desi.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita munavaahtoon sulatettu ja jäähdytetty rasva. Lisää jauhot, joissa vanilja ja leivinjauhe ovat sekoitettuna taikinaan vuorotellen appelsiinimehun kanssa.

Vinkki: joskus kun on kiire, sekoitan appelsiinimehun sulaan rasvaan, jolloin voin sekoittaa jauhoseoksen vuorotellen rasva-mehuseoksen kanssa.

Vuoraa syvä leivinpelti leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut ja pinta vähän ruskettunut.

Anna hieman jäähtyä ja sirottele pintaan hienorakeista sokeria. Voit koristella pinnan myös appelsiinin kuoriraasteella.

Leikkaa jäähtynyt leivos 2-3 cm x 2-3 cm kokoisiin ruutuihin.

Hyvää tuoreena, mutta maku paranee kun maut tasaantuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti