sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Kahden rahkan kakku isälle

Isänpäiväkakku on tehty tänä vuonna sokerikakusta ja rahkasta. Valion sivuilla oli ohje vaniljaisesta rahkakakusta, josta sain idean tehdä tämän version. Halusin vaihtaa keksipohjan sokerikakkupohjaan, jotta kakusta tulee ”täytekakkumaisempi” ja kevyempi. Rasvaa tässä kakussa ei ole kuin kermassa, mutta sokeria löytyy ihan kiitettävästi.

Munina olen käyttänyt pieniä Fridan munia – olen munaringissä. Tähän laitoin 4 pikkumunaa, mutta mittaa sama määrä munia, jauhoja ja sokeria. 2-3 isoa munaa riittää varmaan pohjaan.

Tein pohjan vuokassa, koska halusin leikata reunat pois ja ottaa vain kakun keskustan – näin se on pehmeämpi. Rahkatäytteet on valittu kauden makujen mukaan. Olisin tehnyt rommi-rusinarahkan, mutta sitä ei ole tällä hetkellä myynnissä, joten jouluinen luumu-kaneli korvaa sen. Toisena on päärynä-kinuski, koska teen koristeet päärynästä.


Rahkakakku kahdella rahkalla

Sokerikakkupohja

1 lasi munia

1 lasi sokeria

1 lasi vehnäjauho-perunajauhoseosta + ripaus leivinjauhetta


Luumu-kanelitäyte

2 liivatelehteä

2 dl vispikermaa

2 prk (200 g)Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli

2 rkl päärynän keitinlientä


Väliin

1 dl luumumarmeladia

Päärynä-kinuskitäyte

2 liivatelehteä

2 dl vispikermaa

2 prk (200 g)Valio maustettua rahkaa päärynä-kinuski

2 rkl päärynän keitinlientä

Päärynäkoriste

1 päärynä

1 dl ruskeaa sokeria

1 dl vettä

1 limen mehu (säästä kuori koristeeksi)

Kinuskikastike

2 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

nokare voita

Koristeluun

1 dl kinuskikastiketta

1 keitetty päärynä

limenkuorta

Pohja:

Mittaa yhtä paljon munia ja sokeria sekä jauhoja, joissa ripaus leivinjauhetta, laseihin. Vatkaa munat ja sokeri vaahtoon ja lisää jauhoseos varovasti käännellen.

Kaada pienelle uunipannulle/lasagnevuokaan, jossa leivinpaperi. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kumoa jäähtymään.

Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa siitä irtopohjavuokaa sopiva ympyrä. Kostuta päärynän keittoliemellä.

Päärynän keittäminen:

Kuori yksi iso päärynä, mutta jätä kanta. Leikkaa päärynä ensin puoliksi, ja se puoliksi eli neljään osaan, mutta niin että palat jäävät kiinni kantaan. Leikkaa vielä kerran neljännesosat, jolloin saat 8 osaan leikatun päärynän.

Tee liemi pieneen kattilaan: yhtä paljon sokeria ja vettä + yhden limen mehu. Keitä päärynää noin 15 minuuttia, jolloin se pehmenee. Nosta varovasti lautaselle valumaan ja käytä lientä liivatteen sulattamiseen ja laita loput pohjan kostukkeeksi.


Rahkatäytteet:

Laita kaksi liivatelehteä runsaaseen kylmään veteen pehmenemään (10 min.). Vaahdota kerma. Lisää rahkat. Purista liivatelehdet ja sulata kiehuvan kuumaan päärynän keittoliemeen. Kaada seos kerma-rahkan joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Kaada täyte pohjalle. Tasoita pinta. Peitä. Hyydytä kakkua jääkaapissa n. tunti tai kunnes pinta on hyvin jähmettynyt.

Sekoita hillo kulhossa notkeaksi. Levitä se varoen täytteen päälle.

Valmista toinen rahkatäyte samalla tavalla kuin ensimmäinen.

Lisää täyte hillon päälle. Tasoita pinta. Peitä. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 4 - 6 t tai kunnes hyvin hyytynyt.

Kinuski:

Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa. Kuumenna ja keittele koko ajan sekoittaen n. 10–15 min. Kun seos tuntuu sakealle, ota kattila liedeltä. Lisää nokare voita ja sekoita. Kaada kakulle kun kastike on vähän jäähtynyt.

Viimeistely:

Irrota kakku veitsellä vuoan reunasta. Poista rengas. Siirrä kakku tarjoiluvadille.

Kaada ohut kerros kinuskikastiketta kakun päälle. Koristele kakku päärynällä ja limenkuoriraasteella.


Tarjoile iltakahvilla/teellä, kera lahjojen.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti