Lauantai-päivä. Tänään ruuanlaittoa määritteli se, että halusin laittaa ruuan uuniin hautumaan kaikessa rauhassa, sillä aikaa kun lämmitämme saunaa ja saunomme. Eli uunipata ja kanasta, mutta minkälainen? Siinä olikin vaikea kysymys, joka ratkesi vasta hieman ennen kauppaan lähtöä. Ensin ajattelin kokonaista uunikanaa kreikkalaiseen tapaan, joka on ehdoton ihanuus, josta tykkään ja jota voisin syödä vaikka joka sunnuntai – nam! Mutta miestä ei kiinnostanut repiä kokonaista kanaa, josta syntyy kasa luita ja muita rippeitä roskikseen haisemaan. Joten kun kysyin miltä kana viinissä kuulostaa, niin hän ihastui ajatukseen syödä fileetä ilman perkaamista – siis sitä. Kaupassa tein vähän uusia päätöksiä eli meidän kana punkussa ei ole ihan virallinen kukko viinissä, koska esim. herkkusienet puuttuvat – kumpikaan meistä ei tykkää niistä, joten miksi turhaa laitamme niitä. Toinen oikaisu oli porkkanoiden osto. En halunnut ostaa pussia porkkanoita, koska huomenna lähdetään taas etelään ja kotona porkkanoita on vähän liikaakin, kun suunnitelin niistä laatikkoa, mutta jäi tekemättä eli pari-kolme pussia porkkanoita odottaa kotona. Siispä ostin pienen pakkauksen keittojuureksi, joita kauppa oli pakannut valmiiksi. Siinä oli kolme porkkanan palaa, pari purjoa, vähän palsternakkaa ja lanttua – tosi vähän, mutta sai mennä pataan. Yrtit kävin napsimasta omasta yrttipenkistä, jossa timjami ja rosmariini vielä ovat aivan vihreitä ja käyttökelpoisia ja ovat hyvin kestäneet alkutalven pikku pakkaset. Myös persiljaa pystyy käyttämään – siitä osa on vielä vihreää ja tuoretta, osa varsista on vähän kärsinyt pakkasesta. Tässä on siis mukailtu kana punkussa…
Kanaa punkussa (eli kukkoa viinissä (Coq au vin)-versio)
n. 500 g broilerin rintaleikkeitä (3-4 kpl)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
rasvaa tai öljyä paistamiseen
85 g pekonia (itse laitoin kyllä koko paketin)
3 isoa salottisipulia
3 kpl valkosipulinkynttä
pala purjoa
2 porkkanaa
3 kpl laakerinlehteä
1 tl timjamia tai muutama tuore oksa
(1 rosmariinin oksa)
3-4 oksaa persiljaa
5 dl punaviiniä
Mausta broileripalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna rasva paistinpannulla ja ruskista broilerinpalat. Siirrä lihat uunivuokaan.
Kuori sipulit. Paloittele halkaistu, huuhdeltu purjo. Kuori ja pilko porkkanat. Hienonna valkosipulit.
Paista pekoni yksin tai esim. sipuleiden kanssa pannulla. Kuullota kaikki kasvikset vuorotellen pannulla ja kumoa pataan.
Lisää viini, laakerinlehdet ja timjami. Tässä kohtaa laitoin mukaan myös yhden rosmariinin oksan.
Anna hautua 150-asteisessa uunissa 1 1/2–2 tuntia.
Tarkista maku, koristele kanapata persiljasilpulla ja tarjoa keitetyn riisin ja maalaisleivän kera.
Keitin rikottuja ohraryynejä lisukkeeksi riisin sijaan.
Lisäksi keitin ruusukaaleja - ihania pikku kaalinpäitä...
Sekä tein buffalomozzarellasta ja tomaateista pikkuisen salaatin.
Tosin täytyy sanoa, että ohralisäke oli melkein liikaa. Kasvikset ja leipä olisivat riittäneet. Nyt vatsa tuli aivan liian täyteen...
Mutta kana oli mureaa, maukasta ja juuri niin ihanaa kuin miltä kana punkussa kuulostaa...
Pikkujouluillallinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti