Mitä se pataleipä siis olikaan? Aromikasta kotona tehtyä leipää, jonka maku tulee pitkästä kohotusajasta ja rapea pinta öljytystä padasta, jossa leipä paistuu. Padaksi kelpaa kannellinen keraaminen, lasinen tai valurautapata. Kaiken lisäksi tämä on niin helppoa. Sekoita taikina illalla ja paista seuraavana päivä. Nam!
Pataleipä
3,5 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä (kurpitsa, pellava, seesam, auringonkukka yms.)
0,5 tl kuivahiivaa
2 tl ruususuolaa
3 rkl öljyä
1. Sekoita siemenet ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).
Tässä taikina jää odottamaan kelmun alle huoneenlämpöön |
Taikina tekeentyi 2 yötä ja yhden päivän, se oli löysää, mutta jauhokasan kanssa sain sen muotoon ja pataan |
4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua.
Pinta rapsakka, mutta sisältä kuohkea ja pehmeä. Ruskea väri tulee pellavarouheesta ja auringonkukansiemenet antavat suutuntumaa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti