Mallas-viikunalimppu
3 dl Tuoppi kaljamaltaita
6 dl vettä
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa
1,5 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2 dl Rantasen talkkunajauhoja
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 ps viikunoita (200g)
75 g voita tai margariinia
Voiteluun: munaa
Koristeeksi: auringonkukansiemeniä
Kiehauta kaljamaltaat vedessä. Siirrä seos taikinakulhoon ja sekoita joukkoon hiukan lämmitetty piimä. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä. Lisää suola, hiiva, siirappi, talkkuna- ja ruisjauhot.
Leikkaa viikuna paloiksi ja sekoita ne auringonkukansiementen kanssa taikinaan. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.
Leivo taikinasta 3-4 leipää. Anna leipien kohota. Pistele kohonneet leivät ja voitele kananmunalla. Ripottele koristeeksi auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla pohjaan. Kun ääni on kumahteleva, ontto, leivät ovat kypsiä.
Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Ne sopivat hyvin myös pakastettaviksi.
Jos teet kotikaljan maltaista, voit käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä (5-6 dl) leipään. Jätä silloin ohjeen alusta maltaat ja vesi pois.
Tein lahjaksi pieniin n. 1 l vuokiin 4 leipää ja yhden normaalin 1,5 l leipävuokaan |
Pinnalle munaa ja auringonkukansiemeniä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti