Hämäläiseen perinteeseen kuuluu tehdä myös piimäjuusto tai munajuusto – myös joulun ruokapöytään se on sopiva herkku. Tässä Marttojen sivuilta kopioituna, mutta sama reseptin mukaan olen tätä juustoa tehnyt vuodesta toiseen.
Munajuusto
3 l maitoa
1 l piimää
4-5 munaa
1 tl suolaa
Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Lisää piimä, johon on lisätty munat varovasti sekoittaen. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä puolisen tuntia.
Kerää juustomassa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään. Painele heraa kevyesti pois. Sekoita suola tasaisesti massaan. Voit myös maustaa juuston yrteillä tai pippureilla tässä vaiheessa. Itse maustoin juuston rosepippurilla suolan lisäksi.
Laita kevyt paino juuston päälle. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli.
Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele se munalla.
Pane se 250-asteiseen uuniin ja anna ruskistua kauniin väriseksi (noin 20 min.).
Juuston heran voit käyttää erilaisten leipä- tai sämpylätaikinoiden nesteeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti