Joulukalja eli itsetehty kotikalja
5 l vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl sokeria
10 katajanmarjaa, murskattuna
0,5-1 tl tuoretta hiivaa tai 1/4 tl kuivahiivaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sekoita ämpärissä tai isossa kattilassa sokeri sekä maltaat ja lisää katajanmarjat. Kaada kiehuva vesi päälle.
Sekoita hyvin ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 astetta tuore hiiva ja 40 astetta kuivahiiva). Lisää hiiva nesteeseen ja anna kaljan käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään (12–24 h).
Siivilöi ja pullota kalja. Ota mallasmäski talteen leipää varten. Säilytä kaljapullot jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.
Laitoin 5 litraa kaljaa käymään 25 litran viinisankoon - vähän ylimitoitettu astia, vai mitä? |
Kalja kävi lämpimässä kylpyhuoneessa noin vuorokauden |
5 litraa vettä, maltaat ja sokeri tuotti noin 4,5 litraa valmista kaljaa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti