lauantai 12. lokakuuta 2013

Intialainen ilta

Olemme lähdössä jouluksi Intiaan, Goalle. Jotta intialainen ruoka ei kylmiltään hyökkäisi makuhermojen kimppuun, niin ehkä pitää hieman harjoitella. Vietämme siis intialaista iltaa ja maistelemme melkein aitoja makuja - vain pienellä poltteella. Kaupassa ei ollut kaikkia mausteita, joita olisin tarvinnut, mutta lopputulos oli ihan kiva, hieman säveltäen.

Alkuruoaksi oli maissintähkiä sipulikastikkeessa, pääruokana oli kana tikka masalaa ja jasmin-riisiä. Kaiken kruunasi naan-leipä.

Ensin kannattaa aloittaa naan-leivästä, koska sen pitää nousta tunti.


Naan-leipä, 6 leipästä

450 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
8 rkl maitoa
2 rkl öljyä
4 rkl maustamatonta jogurttia
2 munaa

pinnalle: sulatettua voita


Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita maito, öljy ja jogurtti toisessa kulhossa ja lämmitä ne mikrossa 42 asteiseksi. Lisää lämmin maito-jogurttiseos jauhoihin ja lisää myös munat joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada taikinapallo jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia. Laitan pallo takaisin kulhoon ja anna kohota liinan alla noin tunti tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

Jaa kohonnut taikina 6 osaan ja litistä palat joko käsin tai kaulimella ohuiksi leipäsiksi. Aito naan-leivän muoto on hieman pisaran muotoinen.

Paista kakkuset n. 250 asteisessa uunissa ylälämmöllä noin 3-5 minuuttia.

Kun leivät ovat saaneet vähän väriä, nosta ne uunista ja voitele voisulalla.


Maissintähkät sipulikastikkeessa kahdelle

2 tuoretta maissintähkää
öljyä tai voita paistamiseen
2 pientä salottisipulia tai 1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2-3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai ½-1 tl inkiväärimurskaa
1 tl intialaista mausteseosta
½ tl kurkumaa
½ tl currya
½ tl jeeraa
ripaus chiliä myllystä
1 tl ruokosokeria
1 dl maustamatonta jogurttia

Jaa terävällä veitsellä maissintähkät kahteen osaan ja paista puolikkaita voissa tai öljyssä noin 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Kuori ja silppua sipulit ja raasta inkivääri. Ota maissintähkät hetkeksi pois pannusta ja kuullota sipuleita rasvassa. Lisää kaikki mausteet ja sokeri sekä lopuksi jogurtti. Sekoita ja laita maissit takaisin mausteliemeen. Hauduta maisseja kastikkeessa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä naan-leivän kanssa.


Kana tikka masala, 3-4 hengelle

n. 400 g maustamatonta broilerin rintafileetä
voita tai öljyä paistamiseen
1 pussi tikka masala valmista mausteseosta
1 dl vettä
2 dl creme fraichea

Pilko kanat sopiviin suupaloihin noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Paista niitä rasvassa kunnes ne ovat kypsiä ja ruskistuneet. Lisää pannulle maustepussi, vesi ja creme fraiche ja hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

Tarjoile keitetyn jasmin riisin ja mango chutneyn kanssa.





Jälkiruoaksi paistoin omenapiirakan jogurttitäytteen kera.


Omenapiirakka:
1 paketti valmista kaura-murotaikinaa
noin 5 omenaa omasta puusta, pilkottuna lohkoiksi ilman siemeniä

täyte:
2 munaa
2-3 dl maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria
1 tl vaniljaa
½ tl kardemummaa

Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja sekoita täytteen aineet keskenään. Pilko omenat ja poista siemenkodat. Ripottele omenat vuokaan ja kaada täyte päälle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Tarjoa haaleana iltateen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti