torstai 17. lokakuuta 2013

Arkiruokaa etätyöpaivälle paahdetuista punajuurista

Ja taas ollaan mökillä - etäällä töistä, vai miten se oli?


Tänään ainakin täällä keskeisessä Suomessa satoi ensilunta - maahan se ei jäänyt, kun maa on vielä niin lämmin ja ilma vähän plussan puolella. Mutta iloinen olin kuin lapsi joulun aikaan, kun taivaalta tuprutti lunta ihan oikeasti - ja sakeana!

Lyhytaikainen ilo, nyt taivaalta tihuuttaa enemmän vettä kuin lunta.

Tänään kokkailin ruokaa, joka on periaatteessa ihan helppo tehdä, mutta paistoaikojen takia ei mitään pikaruokaa! Tätä voi puuhastella vaikka näin etätyöpäivänä, kun on aikaa antaa uunin olla päällä ja tehdä asioita rauhallisella tempolla. Samalla saa nauttia mukavasta paahtuvan punajuuren tuoksusta muutaman tunnin ajan.

Ihan tarkkoja mittoja en tällä kertaa ala arvailemaan, koska ruoan loppuyhteenveto syntyi enemmän fiiliksellä kuin mittaamalla, mutta yritetään arvailla ja kokeillaan loput! Pointti tässä ruuassa on uunissa hitaasti paahdetut punajuuret, joihin jää täyteläinen maku ja sopivasti rapsakkuutta.


Lämmin omena-punajuurisalaatti (uunipaahdetuista punajuurista)

1 kg pestyjä punajuuria
vähän öljyä vuokaa
ronski ripaus karkeaa suolaa (n. 1 rkl)
pari kierrosta mustapippuria myllystä - ei pakollinen

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhdo punajuuret, tarkista ettei ole multaa mukana.

Asettele punajuuret uunivuokaan, lorauttele kasvisöljyä päälle, niin että vähän öljyä valuu kaikkien päälle, sirottele suola päälle ja kierrä vähän pippuria mukaan.
Laitan vuoka 200 asteeseen noin tunniksi (riippuu punajuurien koosta)

Kun punajuuret ovat kypsät, ota ne uunista ja anna hieman jäähtyä. Poista kannat ja kuori.

Viimeistele salaatti paistamalla omenoita pannulla ja maustamalla salaatti.

Loput aineet:
2 isoa, kovaa ja hapanta omenaa
öljyä paistamiseen
ripaus suolaa
hieman yrttimaustetta
lime-peppar maustetta myllystä
pecan- tai pistaasipähkinää, pilko
tuoretta, silputtua persiljaa
ripaus tummaa ruokosokeria
loraus viinietikkaa esim. mustapippuri-punaviinietikka tai omenaviinietikka
pieni loraus oliiviöljystä kiiltoa

Kuori omena ja paloittele ja lohko ne suunnilleen suupaloiksi. Paista omenoita öljyssä paistinpannulla hetken aikaan, jotta omenat hieman saavat väriä ja pehmenevät.
Mausta ja lisää hieman pilkotut pähkinät.
Lisää silputtu persilja.
Lisää lohkotut ja pilkotut sekä kuoritut punajuuret.
Laita lopuksi loraus viinietikkaa, hieman sokeria ja tippa oliiviöljyä antamaan kiiltoa.
Sekoita ja tarjoile esim. paistetun broilerifileen kanssa.

Paistoin uunissa marinoidut broilerinfileet omassa marinadissaan n. kolme varttia, jolloin fileet olivat läpikypsiä. Laitoin uunivuokaan vähän vettä, että fileet eivät kuivu uunissa.

Tarjoilin salaatin fileiden kanssa.

Uuniaikaa menee melkein 2 tuntia + punajuurien kuoriminen, mutta paistovaihe ja annoksen kokoaminen käy nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti