lauantai 28. helmikuuta 2015

Hedelmäinen solmuleipä

Sunnuntai-ilta ja aikaa paistaa itsetehtyä leipää. Tässä puolen litran taikinan ohje, josta tulee kaksi leipää tai pari peltiä sämpylöitä. Käytin tähän joulun kotijuustonvalmistuksesta jäänyttä heraa, joka on ollut pakastuneena, mutta voit käyttää maito tai vettä. Myös omenamehulla saa mukavaa omenaleipää aikaiseksi. Tässä on käytetty paljon siemeniä, koska haluttiin mehevä, rouheinen ja terveellinen leipä. Lisäsin myös leseitä antamaan lisäkuitua. Karpalot tai rusinat antavat mukavaa makeutta ja vähän hedelmäistä suutuntumaa. Jos leipää jää, sitä voi pakastaa, mutta tuore leipä tuppaa menemään kyllä aika hyvällä vauhdilla parempiin suihin.


Hedelmäinen solmuleipä

5 dl vettä, maitoa, heraa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai ruskeaa sokeria
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl taateleita pilkottuna
1 dl ruisleseitä
1 ps kuivahiivaa (11 g)
8-10 dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
0,5 dl öljyä

voiteluun: maitoa tai vettä
pinnalle: seesaminsiemeniä

Kuumenna neste +42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi). Sekoita joukkoon suola, hunaja/sokeri ja siemenet sekä karpalot. Sekoita puukauhalla taikinanesteeseen leseet ja osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja öljy. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi – voit myös jättää taikinan löysemmäksi, hieman tarttuvaksi, jolloin saat hötöisempää leipää. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30–40 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu tanko ja jaa se kahteen osaan. Pyöräytä molemmat puoliskot solmuksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Voitele kohonnut leipä maidolla tai vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista vähän alatasolla 30–40 minuuttia. Leipä kumisee pohjaan naputtaessa kun se on kypsä. Jos haluat pehmeän kuoren jäähdytä liinan alla, jos kovemman kuoren jäähdytä ilman liinaa. Nosta leipä tarjolle kokonaisena. Voit pakastaa toisen tai säilyttää leipäpussissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti