tiistai 3. helmikuuta 2015

Runebergin torttuja eri tavoilla

Vaikka minä pidänkin paastoa enkä syö mitään tällä hetkellä, niin viime vuonna on tullut tehtyä sekä perinteisiä Runebergin torttuja Fredrikan reseptiä etsien että myöskin vähän erilainen versio Runebergin kakun muodossa.
Torttujen ohje täällä

Runebergin tortut ovat perinteiset - rasvaiset sekä sokeriset. Niissä on mukavasti hampaissa rouskuvia piparinmuruja ja mantelirouhetta. Punssivesi tuo tuttuja aromeja kostutukseen ja hillosilmä sekä sokerivesikuorrutus koristelevat leivokset. Jos teet ne korkeisiin Runebergin torttuvuokiin, saat isot ja painavat leivokset, joissa on syömistä!

Tätä reseptiä voi vähän keventää pienentämällä rasvan määrän 175 g ja vaihtamalla voin margariiniin. Samalla voi tiputtaa puolikkaan desin sokeria pois ja vaihtaa kerman kevytkermaan. Piparinmurut voi vaihtaa esim. korppujauhoihin ja korvata 1 dl vehnäjauhoista grahamjauhoilla. Näin leivokset kevenevät ja taikinan voi laittaa vaikka muffinivuokiin ja tehdä pieniä Runebergin muffineja, jolloin kerta-annos ei ole niin suuri. Teen näin itse, kunhan paastoni on ohi.

Kakun ohje täällä
Kolmas tapa tehdä Runebergin leivonnainen on tehdä se kakun muotoon. Rakennat kakun kuin tortut, mutta irtopohjavuokaan, jolloin et tarvitse Runebergin tortun korkeita muotteja. Kakusta tulee yhtä hyvä kuin tortuistakin, vaikka esteettisesti voisin tehdä pari muutosta. Ensinnäkin tasoittaisin taikinan paremmin ennen kuin laitan hillon uppoamaan taikinan sisään. Nyt kun taikina uunissa nousi, niin ympyrä kohosi vähän eri suuntiin kuin missä hillo oli, joten ympyrä ei pysynyt oikein siistinä ja samoin kävi keskushillon kanssa. Yritin korjailla lopputulosta samalla kun laitoin uutta kiiltävää hilloa uponneen hillon koristeeksi, mutta se ei näyttänyt hyvältä – ensi kerralla käytän pursotinpussia ja teen ympyrät kunnolla. Nyt laitoin hillot lusikalla, mikä esteettisesti oli virhe. 

Toinen ongelma ulkonäöllisesti on sokeri-vesikuorrutus – sen pitää olla tarpeeksi sakeaa, ettei se valu pois tortun tai kakun pinnalta. Lisäksi tortun pitää olla tarpeeksi jäähtynyt, ettei lämpö sulata sokeri-vesikuorrutusta juoksevaksi. Ongelma on löytää sopiva sekoitussuhde. Yksi tapa millä saa kauniita koristeita on tehdä sokeri-vesikuorrutteen sijaan pikeeri munanvalkuaisesta ja pölysokerista, mutta se ei sitten ole aivan Fredrikan mukaista.

Tässä oli muutamia vinkkejä miten tehdä aitoja Runebergin torttuja tai sitten niiden kevyt versio – tai kokonaan uudenmallinen Runebergin kakku. Hyvää Runebergin päivän odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti