tiistai 3. helmikuuta 2015

Kolmas paastopäivä

Paino -0,8 kg eilisestä ja -3,7 kg aloituksesta.

Päivän ateriat:

aamu: 1 dl tuorepuristettua granaattiomenamehua vedellä laimennettuna + noin 10 tippaa Cynara-uutetta veteen

välipala: jäi väliin

lounas: 1 dl tomaattimehua + 1 rkl Molkosan heraa veteen sekoitettuna

välipala: Clipper hedelmätee (mustaviinimarja-mustikka)

illallinen: ½ kasvisliemikuutio liotettuna noin 2,5 dl kuumaa vettä + noin 10 tippaa Cynara-uutetta veteen + 1 dl tomaattimehua

illalla: Detox-teetä

Aamulla nukutti mukavasti, mutta se oli normaalia aamuväsymystä eikä paastosta johtuvaa. Olo on hyvä, mihinkään paikkaan ei koske eikä heikota. Ostin eilen tuorepuristettua granaattiomenamehu, jonka pitäisi olla terveellistä sydämelle ja sopia hyvin paastoon, koska siinä on paljon erilaisia vitamiineja ja antioksidantteja. Aamupalaksi otin desin mehua ja sotkin sen ensin samaan määrää vettä, kunnes totesin sen olevan niin karvasta, että sitä on ikävä juoda. Eli lisää vetää ja laimennusta – vieläkin juoma on karvasta, mutta juotava on. Sokeriton granaattiomenamehu ei kuulu tästä lähtien minun suosikkeihin.

Päivällä olin liikkeellä, joten lounas venähti vähän myöhään (klo 14) ja välipala jäi väliin. Mutta kävin kaupassa paluumatkalla ja ostin vihdoinkin sellaista yrttiteetä, jota voin juoda paaston aikana. Toinen on Clipperin valmistamaa luomu-hedelmäteetä, mustaviinimarjan ja mustikan makuista ja toinen on myös Clipperiltä luomu Detox-teetä. Näitä sitten herkuttelen vuorotellen. Ostin myös Molkosan heratiivisteen. Sen pitäisi olla erittäin hyvää vatsalle, siinä on runsaasti maitohappobakteereita, joten se ylläpitää vatsan bakteerikantaa paaston aikana ja sen jälkeen.

Lounaaksi join 1 dl tomaattimehua. Se ei ollut mitenkään lempimehuni, mutta join koko annoksen ilman laimentamista, nopeasti, jotta se olisi nopeasti ohi. Tomaattimehua tarvitaan, kun paaston 4. päivän kohdalla elimistö alkaa mennä ketoosiin. Ketoosi on seurausta paaston aikaansaamista muutoksista elimistön hormonitasapinossa. Veren insuliinipitoisuuden laskiessa ja glukagonipitoisuuden noustessa elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista varastojen purkuun. Maksa alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoneja, joita elimistö kykenee käyttämään energianlähteenä. Toisin sanoen rasvaa alkaa palaa, koska elimistössä ei ole hiilihydraatteja, joita se voisi käyttää energiana.

Paaston alkupäivinä ketoneiden tuotanto ei ole kovin voimakasta. Mutta 5. ja 6. paastopäivästä lähtien ketoottinen tila on voimakkaimmillaan ja ketonit ovat elimistön tärkein energianlähde. Koska ketoosilla on kehoa happamoittava vaikutus, on hyvä juoda emäksisiä juomia, jotka tasapainottavat ketoosin vaikutusta. Näitä ovat mm. tomaatti-, porkkana- tai vihannesmehut.

Mistä tietää, että elimistö on mennyt ketoosiin? Ketoosin tunnistaa paastoajalle tyypillisestä imelänhajuisesta hengityksestä. Silloin kannattaa huolehtia erityisen hyvin myös suuhygieniasta. Hampaat pitää harjata useamman kerran päivässä (ei kuitenkaan välittömästi mehujen nauttimisen jälkeen), ja myös kieli on hyvä harjata kevyesti! Kielenpintaan tulee valkoista katetta, joka tuntuu ikävältä, jos sitä ei ainakin vähennä harjauksella.

Paaston aikana suussa maistuu makealle, vaikka ei olisi juuri juonut mehuakaan. Pelkkä veden makukin muuttuu makeaksi. Sinänsä hassua – eipä tee muuta makeaa mieli!

Tosin tänään kun kävin kaupassa ja ohitin makeishyllyt, joissa oli irtokarkkilaari, niin täytyy sanoa, että makeisten haju tuntui todella voimakkaana ja kieltämättä aika houkuttelevana. Siitä teinkin päätöksen, etten turhaa kiusaa itseäni kauppojen hyvillä vastapaistetun leivän hajuilla tai karkkihajuilla vaan vältän kauppoja loppuajan. Mehuja on ja jos ei ole, niin puoliso saa mennä kauppaan…

Ilta sujuu tänään aika rauhallisesti, katselen tv:tä ja löhöilen - sekä siemailen teetä. Huomenna on vuorossa jooga, joten panostan siihen ja kerään energiaa. Huomiseen!


Ketoosista hieman enemmän myös täällä: http://www.vogel.fi/kuurit/Paasto/ketoosi.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti