lauantai 14. helmikuuta 2015

Ystävänpäiväleivokset vähän karppaamalla

Kun aloitin paaston pari viikkoa sitten, ei mieleeni tullut, että helmikuussa voi olla näin monta makeaan leivontaan liittyvää juhlaa - ensin oli Runebergin päivä leivoksineen, nyt tulee Ystävänpäivä ja heti perään Laskiainen pullineen. Oliko siis oikea kohta keventää ruokavaliota?

Ehkä jos vähän muutetaan reseptejä kevyempään muotoon eikä mennä ihan rasva/sokeri-linjalla.
Viime vuonna suunnittelin kevyet leivokset, joissa kuitenkin oli erittäin makea päällys. Tänä vuonna katselin Valion Ystävänpäivänleivoksia sillä silmällä, että näistä voi tuunata oman version vaihtamalla sokerin karppisokeriin ja jättämällä kerman pois. Tässä on siis kevyet karppiversiot puolukkaisista leivoksista.


Ystävänpäiväleivokset

Pohja

4 munaa

2 dl karppisokeria eli erytritolia (tai makeutusjauhetta)

1 1/4 dl ruisjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

Täyte ja päällys

3 liivatelehteä

3 dl puolukoita

1 dl karppisokeria

1 prk (250 g) pehmeää maitorahkaa

1 tl aitoa vaniljaa

Koristeluun

nonparelleja (sydämen muotoisia)

Tee leivokset: 
Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen.

Vaihtoehto 1: Kaada taikina pursotinpussiin ja pursota silikonisiin sydänmuotteihin. Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Jos sinulla on nokallinen vatkauskulho, voit myös yrittää kaataa taikinan vuokiin, mutta pursottamalla se käy helpommin.

Vaihtoehto 2. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Paista 225 asteessa 6 - 7 min.
Kumoa kypsä pohja sokerilla tai seesaminsiemenillä sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi. Anna pohjan jäähtyä.

Tee puolukkarahka:

Liota liivatelehtiä 5 min kylmässä vedessä. Soseuta puolukat. Mausta sose sokerilla. Kuumenna 1/2 dl puolukkasoseesta. Liuota siihen liivatelehdet. Sekoita rahkaan puolukkasose ja liivateseos. Mausta vaniljasokerilla. Tarkista makeus.

Viimeistely:

Vaihtoehto 1. Kaada puolukkarahka pursotinpussiin ja pursota leivoksille. Koristele sydän-nonparelleilla. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Huom: jos laitat puolukkarahkaa vain päälle, tarvitset vain puolikkaan annoksen.

Vaihtoehto 2. Jaa kääretorttulevy puoliksi. Levitä puolet täytteestä toiselle puolikkaalle. Nosta toinen puolikas päälle. Levitä loppu täyte pintaan. Koristele nonparelleilla. Anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia. Jaa 20 leivokseksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti