lauantai 28. helmikuuta 2015

Pataleipä maitopohjalla

Kaikissa pataleipäresepteissä pataleivän taikina tehdään veteen ja sitten taikina kohotetaan eli käytetään yön yli, jotta siihen saadaan mukavaa tukevaa makua. Voiko pataleipää tehdä niin että sen tekee maitoon? Jos maitopohjainen taikina käy keittiönpöydällä yön yli, niin onko se hapanta? Yritin googlata aihetta, mutta en löytänyt yhtään juttua maitopohjaisesta pataleivästä. Siispä kokeilemaan.

En tiedä onko tämä nyt oikein tai väärin tehty, mutta halusin kokeilla pataleipää kunnon punaisella maidolla tehtynä. Lisänä oli paljon siemeniä, leseitä ja hedelmänpaloja – ja leivästä tuli aivan mahtavaa! Nuuskin leipätaikinaa ehti aamulla, että onko haju hapan vai onko taikina pilaantunut yön aikana, mutta taikina haisi normaalisti käyneeltä eikä mitenkään epämiellyttävältä, joten uskalsin sitten paistamaan leivän töiden jälkeen ja hyvin tämä onnistui.

Täyteläinen pataleipä maidosta

5 dl punaista maitoa

1 tl suolaa

2 rkl hunajaa tai ruskeaa sokeria

1 dl seesaminsiemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

1 dl pellavansiemeniä

1 dl kuivattuja karpaloita

1 dl rusinoita

1 dl ruisleseitä

1 tl kuivahiivaa

8-10 dl sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

0,5 dl öljyä tai pullomargariinia

Sekoita kaikki kuivat aineet ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja lisää se öljyn kanssa jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

1) Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se jauhojen avulla palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele seesaminsiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua.

2) Toinen vaihtoehto tehdä leipä on kaapia lastalla taikinaa kulhon reunoilta ja ripotella sitä mukaan jauhoja kulhon reunoille, kun löysä taikina irtoaa seinistä. Eli jauhojen avulla ”kääriä” leipätaikina sen verran kokoon, että se irtoaa kulhosta kerta kaatamalla.

Ota kuuma pata uunista ja ripottele reilusti jauhoja padan pohjalle. Kaada nyt taikina nopeasti kuumaan pataan, sivele hiukan maitoa tai vettä päälle sekä ripottele seesaminsiemeniä koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua.

Kummallakin tavalla tulee rapeakuorinen ja sisältä maukas leipä, mutta toisessa versiossa leivän pohja ja pinta ovat sileämpiä – öljy imeytyy leipään, eikä jää pinnalle. Toinen versio on rosoisempi ja jauhoinen ja kun leipää leikkaa, on hyvä vähän kopistaa jauhoja pois pohjasta. Molemmat ovat hyviä tapoja.

2 kommenttia:

  1. Oon muutamia pataleipiä tehnyt, aina vähän varioiden ja miten milloinkin sattuu, ja tuli tämän perustalta tehdystä ihan hyvä muuten, mutta jäipä keskeltä raa'aksi... Mutta sehän ei oo sun vika vaan mun... Seuraavan kerran noilla nestemäärillä annan aluksi olla uunissa ainakin kolme varttia. En tiiä sitten vaikuttiko tähän se, että oli nesteenä juuri maitoa (joskus jogurttia tai mitä milloinkin), ja vähän vieras uuni ja pata... Joka tapauksessa nämä on hyviä, t. Tollo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että maito vaikutti kypsymiseen - ehkä juuri tuo outo uuni enemmänkin. Olen tehnyt pataleipää erilaisilla nesteillä ja kuitenkin 5 dl taikinan olen paistanut tämän 30 + 15 min ohjeen mukaan. Kun pataleivän kippaa nurin paiston jälkeen, niin yleensä aina koputan rystysellä pohjaa ja jos se kumisee, niin tiedän leivän olevan kypsä. Leipä myös vähän irtoaa reunoista ja menee kasaan paistettaessa. Olihan sinulla uuni riittävän kuuma? Ja pata kuuma? Ja kansi päällä?
      Onnea uudelle leipomukselle - pataleipä on tosi maukasta ja sinänsä helppo tehdä, vaikka joutuukin odottamaan lopputulemaa seuraavalle päivälle. Kerro miten kävi!

      Poista