torstai 28. elokuuta 2014

Peruslihapullat mummon tapaan

Tänään pitäisi tehdä jotain kivaa jauhelihasta ja puolison harras toive oli, että tekisin lihapullia MUTTA ilman mitään ylimääräisiä lisäkkeitä, ei fetaa, ei mausteita, ei mitään erikoista - vaan ihan tavallisia peruslihapullia. Outoa! Mutta teen kuten on pyydetty ja tässä on samanlaiset lihapullat mitä äiti joskus teki - perustaikina. Kerman olen korvannut kermaviilillä. Idean kastikkeeseen nappasin Valion sivuilta.


Peruslihapullat mummon tapaan

1 dl kermaa tai kermaviiliä
0,5 dl korppujauhoja
1 iso sipuli
1 rkl rasvaa paistamiseen
400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 muna
1 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
1 tl pippurisekoitusta (musta-, mauste-, valko-)





Aloita lihapullien teko sekoittamalla kermaviili ja korppujauhot keskenään. Anna turvota n. 10 min.

Hienonna sipuli, paista se rasvassa pannulla pehmeäksi. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita tasaiseksi lihapullataikinaksi. 






Muotoile taikinasta lihapullia vedellä kostutetuin käsin.



Paista lihapullat rasvassa pannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 225 asteessa 15-20 min.






Sipulikastike

1 prk (2,5 dl) Valio ruokakermaa Kolme sipulia
n. 1 dl vettä
1/4 lihaliemikuutiota
mustapippuria myllystä
1,5 rkl tummaa suurustejauhetta
1 rkl ketsuppia
1 rkl persiljaa hienonnettuna

Mittaa kattilaan kerma, vesi ja liemikuution neljännes. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää suurustejauhe, anna kiehua 1 min, sekoita. Mausta pippurilla ja ketsupilla. Anna kiehua hiljalleen 2 min.
Lisää lopuksi hienonnettua persiljaa ja nauti lihapullien kanssa.

Vinkki: huuhtele kermapurkki vedellä - saat kaikki maut mukaan kastikkeeseen.

Ripottele kastikkeen päälle vielä rapsakkaa paahdettua sipulia - saat sipulisemman kastikkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti