Mökillä on kiva puuhastella. Kun rakensimme kolme kesää sitten meille uuden lasisen verannan entisen avokuistin sijaan, myös sisäänkäynti tehtiin puisilla tasanteilla. Verannan eteläpuoli on järvelle päin ja sen ikkunoiden alle tullut tasanne on päivisin tosi lämmin ja iltaisin siinä on mukava istua vaikka pienillä olusilla saunan jälkeen. Tasanteen kulmaukseen olimme rakentaneet vanhoista betonisista salaojaputkista kukkapylväät, joihin laitoin valmiit roikkuvat kukka-amppelit. Putkien väliin olimme ripustaneet irtoristikon, jota pitkin oli kärhön tarkoitus kiipeillä kesällä.
Syy miksi emme tehneet siihen pysyvää kaidetta, on talven lumitilanne. Nyt kun tulemme talvella huvilalle, sisäänkäynti on yleensä paksun lumen peitossa ja lumikolalla on helppo työntää lumet ”kukkapenkkiin”, koska pudotusta rinteeseen on puolesta metristä melkein metriin. Siihen pystyy työntämään monet lumet, joita muuten on vaikea pihasta saada minnekään. Koska rinne on etelään, niin se paksusta lumesta huolimatta sulaa keväällä ensimmäisten paikkojen joukossa. Ei siis mitään kiinteää rakennelmaa, mutta voisi tuo meidän kukkapylväs näyttää vähän paremmalta kuin harmaa betoni?
Betoniputket olivat ottaneet itseensä vähän sammalta sekä pinta oli laikukkaan kirjava monien sateiden ja hiekan/mullan takia. Myös putkien alaosa oli uinut kauan alusastian vedessä, joten se oli vihreän limainen. Nostimme siis putket pöydälle ja puhdistus alkoi.
Käytin teräsharjaa, metallista hiomakoneen ”piikkilaikkaa” (miehillä on sille varmaan joku oma nimi?) sekä paineilmaa, jotta putket alkoivat näyttää kuivilta ja puhtailta. Hiomakoneella lähti sammal ja irtolika, teräsharja irrotti pintalian ja paineilmalla sai kaikki kolot ja pinnan puhtaaksi kaikesta hiekasta ja pölystä mitä metallivehkeet irrottivat. Puhalluksen jälkeen putki oli myös kuiva ja saatoimme siirtyä mukavaan vaiheeseen eli maalaamaan.
Olimme ostaneet kaksi purkkia valkoista spray-maalia ja sellaisen kahvan, jolla purkkeja oli helppo painaa ja jälki tuli aika tasaiseksi. Sprayasimme pylväät tasaisen valkoisiksi. Maali kuivahti hetkessä.
Tyttäreni Emma oli taiteillut erilaisia kuvia (kukkia, lehtiä, lintuja, salmiakkikuvioita, ym.), joista valitsimme pullean lintukuvan. Linnun leikkasimme paksuun pahviseen ruokalautaseen terävällä mattoveitsellä. Näin syntyi sabluuna, jonka avulla teimme punaisia lintuja pylväisiin. Vähän kuin talvisia punatulkkuja!
Jotta pylväissä ei olisi pelkkää punaista ja valkoista, mieheni halusi joukkoon edes yhden vihreän linnun. Näin molempiin pylväisiin tuli yhdet vihreät linnut paraatipaikalle.
Spraymaali kuivahtaa tosi nopeasti, joten muutaman hetken kuluttua maalaamisesta, pääsimme tekemään uutta asetelmaa. Pohjalle tulivat muoviset kukka-alustat, jotka olin pessyt. Nämä siksi ettei karhea betoni raavi terassin puuta. Sitten pylväät. Niiden levein osa tulee ylös ja siihen osaan istutin Ikeasta ostetut metallikulhot kukkaruukkujen vesiastiaksi. Ne sopivat kuin valetut pylväiden päähän ja isot Lumihiutale-amppelit on helppo nostaa niiden sisään.
Lopuksi pikku koristeaita ja kärhö pääsee jatkamaan kiipeämistään. Kohta saamme nauttia sen kukista!
Syksyllä kun kärhö on kukkinut, on tarkoitus sprayjata vielä pikku aidanpätkä joko vihreäksi tai valkoiseksi. Nyt kärhö oli niin takertunut kiinni aitaan, ettemme häirinneet sen oloa, koska latvoissa oli jo kukannuppuja.
Miltäs asetelma näyttää? Hienolta vai mitä – ja koko työ tuli tehtyä vajaassa päivässä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti