maanantai 22. heinäkuuta 2013

Kesän paras mansikkakääretorttu ja Romanovin mansikat



Veljeni soitti sunnuntaiaamuna ja kertoi, että olisi tulossa käymään huvilalla. Tämä tapahtuu korkeintaan kerran kesässä, joten tapahtumaa piti juhlistaa jollain… En ollut varautunut mitenkään erityisesti, joten tervetuliaiskahvin kanssa tarjottava herkku tulisi valmistaa taas kerran niistä aineista, joita sattumalta kaapista löytyisi. Hmm..

Ensin ajattelin tehdä mansikka-Britan, koska olin pakastanut litran mansikoita kokonaisena viime viikolla, joten niistä tulisi hyvä Brita-kakku. Tuntia aikaa, joten toimeen…

Otin mansikat sulamaan ja ne tuntuivat niin umpijäisiltä, että mietin miten saan ne parhaiten sulamaan ilman, että ne maistuvat vetisiltä. Päätin siis tehdä Romanovin mansikat, koska liemessä mansikat marinoituvat ja sulavat samanaikaisesti – hyvä idea!

Ei muuta kuin mansikat marinoitumaan.

Romanovin mansikat
1 l mansikoita
1/2 dl sokeria
1/2 dl appelsiininmehua
1/2 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)
2 tl appelsiinin raastettua kuorta

Mansikat kulhoon ja kaikki muut aineet vain mitataan niiden päälle ja sekoitellaan hieman, että sokeri sulaa. Jätä lämpöiseen ja sekoittele silloin tällöin, että kaikki mansikat ovat vuorotellen nesteessä. Samalla mansikat pikku hiljaa sulavat ja marinoituvat.

Kun mansikat olivat sulaneet, silppusin sekaan hieman tuoretta minttua, vaikka se ei varsinaisesti reseptiin kuulukaan...

Sitten olikin aika tehdä kakkupohjat. Mutta kun mietin Britaa ja rasvaa, muutin mieleni ja päätin tehdä kevyemmän version eli kääretortun. Sama määrä munia ja sokeria, mutta ei rasvaa. Mansikoissa tulee jo ihan tarpeeksi kaloreita, joten säästetään vähän. Siispä munia vatkaamaan…

Kääretorttu

4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl perunajauhoja
½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta


Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää peruna- ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, esim. siivilän läpi. Sekoita varovasti. Paista uunipellillä 225 asteessa noin 10min.

Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja täytä.

Täyte

noin 1 dl itse tehtyä mansikkahilloa
1 prk mansikkarahkaa (Valio)
pari-kolme lusikallista marinointilientä


Täytteenä halusin käyttää itse tekemääni hilloa – katso viime viikon blogi mansikkapäivästä!

Lisäksi sivelin hillon päälle purkillisen mansikkarahkaa ja lopuksi tiputtelin muutaman lusikallisen Romanovin mansikoiden marinointilientä kostukkeeksi.




Päälle

1 prk Valion mansikkakermaa vaahdotettuna

Kun olin käärinyt tortun rullalle leivinpaperin avulla, oli aika viimeistellä luomus. Siihen käytin purkillisen Valion mansikanmakuista kermavaahtoa. Vaahdotin sen ja asettelin tortun päälle. Väri on mukavan vaaleanpunainen!

Koristeeksi vielä muutama marinoitunut mansikka ja mintunlehtiä.

Tortunpala tarjoiltiin Romanovin mansikoiden kera – ja keitettiin kahvit, jotka juotiin rantalaiturilla. Hmmm… voiko enää mansikkaisempaa ja kesäisempää kahvihyvää olla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti