tiistai 2. heinäkuuta 2013

Jauhelihapiiras

Mökillä on kivaa, kun vieraita piipahtaa, mutta ruokapuolessa tulee välillä mietittyä sitä ikuista kysymystä – mitä tänään ruuaksi?

Saimme tänään lounasvieraan ja minulla oli jääkaapissa naudan paistijauheliha, josta olin suunnitellut jonkun laatikon. Mikä se olisi ollut, jäi vielä epäselväksi, mutta jotain arkiruokaa, jota olisi voinut lämmitellä pitkin viikkoa. En tietenkään halunnut laittaa mitään tavallista arkilaatikkoa lounasvieraalle, joten jauhelihalaatikko muuttuikin jauhelihapiirakaksi. 



Jauhelihapiiras

pohja:

125 g margariinia
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
pieni ripaus suolaa
½ dl kylmää vettä (tai maitoa)

täyte:

400 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli (tai puolet punasipulia ja puolet shalottisipulia)
1 valkosipulin kynsi
½ kesäkurpitsa
suolaa ja mustapippuria
2 tl sinappia

juusto-munamaito:

200 g tillituorejuustoa
1 dl maitoa
1 muna
2 tl jotain kuivattua yrttiä, esim. oreganoa tai basilikaa
mustapippuria ja suolaa

pinnalle:

kourallinen halkaistuja luumukirsikkatomaatteja
iso kourallinen juustoraastetta

valmiin piirakanpäälle tuoretta persiljaa


Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle.

Nypi margariini ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää suola ja vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja nosta taikinaa myös reunoille pari senttiä.


Hienonna sipulit. Kuutioi kesäkurpitsa. Paista jauheliha lähes kypsäksi ja lisää joukkoon kesäkurpitsa ja sipulit. Kypsennä sen aikaa, kun lisäät mausteet: sinapin, mustapippurin ja suolan. 


Levitä pohjan päälle.

Sekoita kulhossa tillituorejuusto, maito, muna, yrtit ja puolet juustoraasteesta. 


Kaada täytteen päälle. 


Lisää halkaistut luumukirsikkatomaatit pinnalle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut vähän väriä.


Anna piirakan jäähtyä pieni hetki. Poista reunat ja vedä piirakka tarjoilulautaselle ja poista pohjapaperi. Ripottele pinnalle tuoretta, silputtua persiljaa.

Tarjoa salaatin ja mehun kanssa. 

Salaattina kuvassa coleslaw ja mehuna omista omenista tuorepuristettu omanamehu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti